Sınav mı imtihan mı?
Ülkemizde her yıl farklı amaçlarla yapılan sınavların startı Eğitim-Öğretimin başlamasıyla vuku bulur. Yıl boyunca sınavlara yoğun bir emek sarf edilir. Öğrencilerde heyecan ve stres, ailelerde beklenti ve gelecek hesaplaması başlar. Öğrencinin denek, aile ve okulun birer laboratuvara dönüştürüldüğü ortamdır sınavlar.
Çocuklarımız, hayat sahnesinde akademik başarılarıyla test ediliyor. Oysa asıl gayeleri olan Yaradan’ını tanımak, O’na layık bir kul ve insanlığa hizmet edecek bir bilinç verilemiyor.
Günlük hayatımızda sınav ve imtihan kavramları hep aynı anlamda kullanılıyor. Oysa etimolojik olarak bu iki kavram farklı anlamlar barındırmaktadır.
Sınav takvimine girmiş bulunduğumuz şu günleri de bir vesile bilerek hem bilgi ölçme ve hem de içimizdeki cevheri ortaya çıkarma manasında kullanılan bu kavramlar üzerinde kısa bir analitik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Sınav, Türkçe bir kavram olup kişinin belirli bir konu hakkında edindiği akademik bilgiyi veya tecrübe ettiği deneyimi ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Sınav, teorik bilgi ile pratik bilginin harmanlanmasıdır. Sınava giren kişinin diğer birçok konudaki bilgisini, becerisini, yeteneğini, istidâtını, kabiliyetini, fiziksel........
© Doğruhaber
