İSLAM HUKUKUNDA BORÇLAR
Borçlar hukuku toplumda bulunan her bir bireyin diğer bireylerle arasındaki mali/maddi ilişkiler düzenleyen bir hukuk biçimidir.
Bu sistem, Kur’an ve Hadislere dayanır. İslam hukuku, hayatın her alanına ya bir kolaylık, tedricilik, zorluğun def’i ya da bir kolaylığı elde etmek içindir.
İslam hukuku kulun kula karşı olan sorumluluklarında adil bir ortamı hazırlama temeli üzerine mebni ilahi bir sistemdir. İslam hukuku kişi ve toplumu ebter insandan kevser insana irtif’a eden ilahi bir nizamla elde edilen bir yatay kulluk bilincidir.
İşte bu minvalde bir hukuk sistemini içselleştiren bireylerden müteşekkil salah toplumunda fert veya kurumsal manada “mukarede ya da müdayene” işleri, İslam hukuk sisteminin çok kalabalık ve bir o kadar da zor olan bir bölümünü teşkil eder.
Çünkü İnsan yaratılış itibariyle zayıf yaratılmıştır. Kulun şehvet, şöhret ve mala olan çekiciliğine karşı bazı zaaf durumları oluşabiliyor. Bu zaafiyetin en çok olduğu hususların başında mal ve o malın borçlanmasında görülür. Bundan dolayı borçlar üzerinde durmamız gerekiyor. Gerek Kur’an’ın, gerek hadislerin ve gerekse İslam hukukçuları borçların üzerinde bir hayli durmuşlardır. Bundan dolayı, Kur’an’ın da........
© Doğruhaber
