Aşırı sağın normalleştirilmesinde pilot ülke: Avusturya
Avusturya’da 29 Eylül’de genel seçimler yapılacak. Kamuoyu araştırmalarına göre, aşırı sağcı FPÖ’nün yüzde 28 oy oranıyla açık ara birinci parti olması bekleniyor.
Aşırı sağcı FPÖ yaklaşık çeyrek asırdır Avusturya siyasetini domine ediyor. Bu bakımdan Avusturya, 2000 yılından itibaren aşırı sağın koalisyon ortağı olarak normalleştirildiği ilk Batı ülkesi olarak ön plana çıkıyor. Bir bakıma Avusturya’nın, Batı siyasetinde aşırı sağın normalleştirilmesi sürecinde pilot ülke olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avusturya siyasetinde üç ana kamp öne çıkmıştı: Sosyal demokratlar (SPÖ), muhafazakârlar (ÖVP) ve Alman milliyetçileri (FPÖ). Bu üç kampın yarattığı siyasi bölünme, "Üç Kamp" (Lager) olarak bilinen yapıyı ortaya çıkarmış ve uzun yıllar boyunca Avusturya siyasetinde belirleyici olmuştur.
1945 yılında Avusturya; ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmişti ve bu süreçte Nazi yanlılarına siyaset yasağı getirilmişti. Ancak, bu yasak 1949 yılında kaldırıldı ve aşırı sağcı VdU (Bağımsızlar Birliği) partisi ortaya çıktı. VdU'nun devamı olan FPÖ (Özgürlük........
© Diriliş Postası
visit website