menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Skylitzes Tarihi: Peçenek, Pankaleia ve Ades [Polemon] Harpleri

20 0
09.06.2025

Har.1: Değişen Coğrafya: Tarihî Kıral Yolu, Bizans Askerî Yolları, Thrakesia teması [Trakya], Peçenekler-Kumanlar.

Bu makalenin amacı, müktesebatımızı saymazsak 20 yıldır yaptığımız tarihî coğrafya çalışmaları ışığında Pankaleia, Peçenek ve Ades savaşları ile Bardas Skleros ve Bardas Fokas’ı yeniden ele almaktır. Bu çalışmada 2016’da kabul edilen Hatice Bolat’a ait İoannes Skylitzes'in Bizans Tarihi İsimli Eserinin XII-XXIII. Bölümlerinin Çevirisi [959-1057] adlı yüksek lisans tezi esas alınacaktır. Bugüne dek Balkanlar ve Trakya’da sanılan Peçenekler’in, Eğirdir Gölü yanında bulundukları; Pankaleia ve Ades harplerinin Uluborlu ve Çay bölgelerinde yapıldıkları gösterilecektir. Bu makaleyle 03.04.2021 tarihli dikGAZETE’de çıkan “Skylitzes Tarihi: İskit, Pankaleia ve Polemon Savaşları” adlı makalemi güncellemiş olacağım.

2013 yılında yayınlanan Sütkuyusu Baskını ve Ammûriye adlı kitapta Amorion’un [Ammûriye] Uluborlu olduğu ve tarihî Anayol’un [Kıral Yolu, via regia, Tarikü’l-Cadde] Kemer Boğazı’ndan ve Uluborlu önünden geçtiği ve Eğirdir Gölü’nde yaklaşık 500 yıl önce vukûbulan coğrafî değişim bilgisi kesinleşmiştir. Onun için bu değişim bilinmeden yayınlanmış kitaplardaki bilgilere dikkatli ve şüpheyle yaklaşılmalıdır. Skylitzes’te zikredilen Ruslar, umumiyetle Şuhut çevresinde yaşayan Sarmatlar’dır. Bu çalışma, tarihçinin yanlış ezberini bozacaktır. Makalede Skylitzes, Skilizes yazılacak; kaynak [s.xx] gibi gösterilecektir.

Skilizes’i altı bölümde ele alacağız: 1. Peçenek Olayları ve Bardas Skleros, 2. Bardas Fokas İsyanı ve Bardas Skleros, 3. Bardas Skleros İsyanı ve Bardas Fokas [3a. 19 Haz. 978 Amorion ovasındaki savaş, 3b. Tem. 978 Sarıkaya savaşı, 3c. 24 Mart 979 Pankaleia savaşı], 4. Bardas Fokas ve Bardas Skleros’un âkıbetleri, 5. Firikya Hellespontus ve Peçenek, Oğuz, Sarmat Türkleri [1049-1057], 6. 20 Ağu. 1057 VI. Mikhael ile İsakios arasındaki Ades [Hades] veya Polemon savaşı.

Açar Kelimeler: Skylitzes Tarihi, Peçenekler, Kağan, Kulun, Pankaleia, Ades, Uluborlu, Bardas Skleros, Bardas Phokas

Ptolemy'nin Olba [Olbasa yerine], Kybistra, Kormasa yahut Korbasa gibi isimleri muhtelif havalide tekrar tekrar göstermesi tıpkı Peutinger tablosunun Prousa, Lampsakos, Amasia gibi şehirleri tekrarlamasına benzer” (Ramsay, 1960: 74) ifadesi, Ramsay’in Prousa ve Amasia’nın birden fazla olduğunu bilmediğine işarettir. Zira ikinci bir Armeniakon teması, ikinci bir Amasia [Bozkır civarı] ve ikinci bir Prousa [Uluborlu-Bahar mvk.] vardır.

Nikopolis [Nikaia], Asya eyaletinde ikinci bir İznik, Senirkent-Uluğbey’dir (Ramsay, 1960: 111).

Myria veya Myrina, Hoyran ve Eğirdir gölleri arasındaki Menderes kıyısında, Phokaia ise iki göl arasındaki ırmağın ağzı veya Eski Eğirdir Gölü kıyısında olmalıdır (Ramsay, 1960: 112; bk. Har.1).

Arkadiopolis, Asya eyaletindedir ve Teira [Thya-teira] ile aynı yerdir. Baretta ise aynı yer veya yakınıdır (Demirkent, 2020: 152-154; Attaleiates, 2008: 49; Ramsay, 1960: 111-112, 122; Kurat, 2016: 175).

Anna Komnena’nın Aleksiad’ında Peçenek olaylarında çokça zikredilen Dristra, Silistre değil, Senirkent-Uluğbey köyünün yerindeki Pentapolis’in beş kalesinden biridir (Anna, 1996: 183, 210, 214, 218, 224, 225 ve 290); diğer kaleler: Plyristra, İznik [Nikaia], Lampe ve Nimfea [Nymphaion]. Sn. Bolat’ın tercümesinde bu yerin bir diğer adı Dorostolon [s.54, açık.218, s.55, 56, 57, 182]. Dristra adı, Theodoropolis olarak da değiştirilmiştir [s.62, açık. 233]. Hoyran Gölü, İbn Hordazbih’te [820-912] el-Basilyon Gölü zikredilir (Topraklı, 2013: 145).

Rhaidostos, Tekirdağ değil, [Pahimeris, 2009: 62, 107]’de Raidestos kaydedilen Barla veya yanı bir kenttir.

Theodoropolis ve Eukhaita: Ramsay, bu iki ismi Anadolu’nun Tarihî Coğrafyası-1960 adlı eserinde çokça zikreder ve “Helenopontus'un [Firikya Hellespontia] bir şehri olan Euchaita şüphesiz ki sivil listelere dâhildir ve müstakil Piskoposluklar arasında Helenopontus'da Eukhaita diye kayıtlıdır” der (Ramsay, 1960: 98, 354).

Gonatos [Diz çöken] burcu adını, Manuel, İmparator Basileios [Bulgarkıran II. Basileios: 976-1025] tarafından bütün doğu illerinin askeri genel valiliğine yükseltildiği ve kendisine, Skleros'la çatışmalara son vermek üzere ya silah gücü kullanmak ya da Skleros'u ikna ederek barış yapmasını sağlamak görevi verildiği dönemde almıştı. Manuel, İmparator İsakios [1057-1059] ve kardeşi Ioannes'in babalarıdır (Anna, 1996: 326-327). Anna, iki İznik’i karıştırmaktadır. İleride görüleceği gibi Skleros’un kuşattığı İznik, Bursa-İznik değil, Senirkent-İznik’tir [Uluğbey].

Bardaetta [Bardaëtta]: “Asya eyaletinde bulunan ve meçhul olduğu söylenen Baretta (Ramsay, 1960: 111), 971 yılında Bardas Fokas’ın ordugâh kurduğu Bardaëtta ile aynı yer olmalıdır. Bardaetta, Dipotamon’un [Uluborlu-Papa çayı ağzı] biraz güney doğusundadır” (Ramsay, 1960: 153). Gerçekte Dipotamon, Bardaetta’ya yaklaşık 12 mil [7 mil güney, 5 mil doğu] uzaklıkta; Bigadiç [Marsyas] nehri kıyısı ve Mazı [Maziye/Marsia] Bağları denilen yerde olmalıdır. Bu yer, Asya [Anatolik-Anatolikon] eyaleti ve Hadrianopolis’in [Gelendost-Kötürnek köyü] yaklaşık 15 mil batısında ve Kıral Yolu üzerindedir. Buradan kaçan Fokas, aynı yol [Kıral Yolu] üzerinde, yaklaşık 230 mil şarkta ve Ulukışla yanındaki bir tepe üzerinde bulunan Tyropoion [Antigu] kalesine sığınmıştır.

Tyriopoion: Me’mûn 831’de Bizans üzerine ikinci seferine çıkarak Tarsus üzerinden, önce Antigu denilen yere geldi. Buranın halkı sulh ile teslim olunca Ereğli’ye geçti. Yahya b. Eksem adlı Müslüman komutan ise Tyana’ya kadar gelerek burayı yağmalayıp yıktı [bk. Gökhan, 2013]. Kitap, tab'a başlandıktan sonra tesbit edilen Dipotamon, Tyropoion'un Tyriaion [Ilgın] olduğunu gösterdi” (Ramsay, 1960: 394) iddiası yanlış. Dipotamon, Hoyran Gölü sahili, Bizans Askerî Yolu üzeri ve Papa çayının göle döküldüğü yerdedir. “Dipotamon, imparatorların şahsi mülklerinden biri idi, bazen Mesanakta denirdi. 1032 de Diogenes Romanus'un İstanbul’dan Suriye'ye gittiği yolun üstünde idi. Bundan başka 977 harekâtı, Dipotamon'un Kütahya'dan geçip doğuya giden yolun üstünde olduğunda şüphe bırakmaz. 971’de Skleros İstanbul'dan kalkarak âsi Bardas Fokas’a karşı yürümüştü. Diğer vilâyetlerin askerleri toplanıncaya kadar Eskişehir’de kalmıştı. Buradan da Dipotamon'a geçmişti. Fokas'ın pek uzakta olmadığı, Bardaetta denilen bir yerde karargâh kurduğu anlaşılıyor. Dostları kendisini birer ikişer terk edince Tyrannoi'ların Antigous [Antigu] denilen kalesine iltica etti” (Ramsay, 1960: 151-152; bk. Har.1).

Antigu için Niğde-Altınhisar iddiası [bk. Gökhan, 2013] yanlıştır; zira üstteki metne göre Antigu Ereğli’den daha öncedir. Antigu’nun Altınhisar olmayacağı açıktır. Yanılgı, Göller Bölgesi’ndeki coğrafî değişim ile İstanbul’dan doğuya giden Roma yolunun güzergâhını ve Konya-Bozkır ve Ermenek civarında ikinci bir Ermeni vilâyetinin bulunduğunu bilmemekle alâkalıdır. Gökhan’ın zikrettiği Antigu ile aynı adı taşıyan Tyropoion kalesi (Ramsay, 1960: 152-153), Bardaetta’nın yaklaşık 230 mil şarkı, Kapadokya hududu, Ulukışla ve Derbboğaz civarındadır. Dana Kemerhisar; Tyana [Tuvena] ise Anayol üzerindeki Karaman. Peutinger [Konya 50 Barata 38 Tyana], bu iddiamızı doğrular (Ramsay, 1960: 396). Barata, İbn Hordazbih’te Anayol üzeri ve Güneysınır- Farita olmalıdır.

İmparator Aleksios’un 1116 yılı seferi, Santabaris [Afyon], Kedrea [Kidros: Şuhut-Arızlı], Bourtzes’in dirlik arazisi [Yalvaç Kurusarı, Akçahisar köyleri ve çevresi], Amorion [Uluborlu], Zompos [Yenice Köyü Köprüsü], Poimanenon [Senirkent-Garip yanı], Mesanakta ve Kırk Martyrs Gölü [Hoyran] yerlerine şahadet eder (Anna, 1996: 489-490). Onun 1114 yılındaki İznik [Senirkent-Uluğbey], Malagina [Yassıören], Basilika [Ayazmana], Mysia Olimposu [Barla Dağı], Alethina [Atabey] ve Akrokos [Eğirdir] yürüyüşü ise İznik, Malagina [Melangeia], Filâdelfiya [Yalvaç] gibi ikinci şehirler ile Abydos [Kemer Boğazı doğu kıyısı] ve Aorata’ya [Şarkîkaraağaç-Oras köyü] şahadet etmektedir (Anna, 1996: 459-462). Tarihçi, Firikya Hellespontus’u [Kemer Boğazı] Çanakkale’de sanmaktadır. Bu konuda Aleksiad ve diğer tarihî metinlerin tercümelerinde yapılan açıklamalar yanlıştır [bk.Har.1].

Tzimiskes [969-976] dönemi olayları [Bolat’tan Özet]: Skilizes’ten [Thrakesios: Thrakesia’lı], 969’dan önce Peçenekler’in; Tzimiskes döneminde de Türkler’in Kemer Boğazı civarında bulundukları anlaşılmaktadır.

Md.2: Theofano, önce Marmara Adası, sonra yeni kurulan Armeniakon temasındaki Damiedeia manastırına sürüldü. Basileios, Teofano için Scyth ve barbar derdi [s.44]. Yeni kurulan Armeniakon teması, 969’dan öncedir.

Md.3: Tüm doğuyu yağmalayan ve kendi sefil dinlerini yaymaya çalışarak düzeni bozan Manişeistler’in batıya gönderilerek ıssız bir yere yerleştirilmelerini istemiştir. Bu istek daha sonraları yerine getirilmiştir; bulundukları yerden tahliye edilerek Philippoupolis’e yerleştirilmişlerdir. Tzimiskes’i Ayasofya’ya sokmamak için direnen Patrik Polyeuktus, onun hükümdarlığını ilânından otuz beş gün sonra ölmüş ve yerine yüksek erdem sahibi Basileios Skamandrenos [Skamandria’lı, açık. 182, iki göl arasındaki ırmak] adında bir keşiş atanmıştır [s.45].

Açık. 182: “Bu soyadı, aynı adı taşıyan Bithynia’daki bir nehirden gelir; orada bir manastır inşa etmiştir”. Hoyran ve Eğirdir gölleri arasındaki Menderes [Skamandros/Orta Menderes] çevresi, yâni tema Thrakesia, keşiş alaylarının yerleşmesi için ikinci bir Filistin’dir (Paul Wittek, 1999: 25). Sykeon’lu Aya Theodori, St. Theophanes, Cedrenus [Kedrea’lı], Skilizes [Thrakesia’lı] [s.1] ve Skamandrenos [Skamandria’lı], bölge insanı oldukları veya bu bölgede bulundukları için yazdıkları doğrudur.

Kemer Boğazı yanında Bulgaristan-Filibe’den gayri ikinci bir Filippopolis daha var. Akharaka, iki tanrıya tapan çok mühim ve şayanı dikkat bir dinin merkezi idi” (Ramsay, 1960: 120) ifadesindeki din, Mani olmalıdır. Akharaka ise Kharax, Charax, Akhyraous, Hadrianopolis, Hadrianoutherai ve Carabba gibi daha birçok adı kaydedilen ve tarihî yolların kavşağındaki Gelendost-Kötürnek köyüdür. Ünlü Manici Traulos olaylarında geçen Beliatoba, Garip köyü Altıardıçdüzü [Slymeon] veya 1795 rakımlı Çakşırlı yanı; Dristra ise Senirkent-Uluğbey’dir. Mani olaylarında zikredilen bütün isimler Kemer Boğazı civarındadır (bk. Anna, 1996: 182, 183,210-212 vd.).

Md.5, Md.6: Ruslar ve liderleri Sviatoslav, Romalılar’ın yola çıktığını öğrenince, Bulgarlarla işbirliği yapıp Peçenekler ve Türkler'i de yanlarına alarak batıda Panonya’ya konuşlandılar. Heamos dağlık [Bozdurmuşbeli] bölgesini geçerek, tüm Trakya’yı [Uluborlu ovası] yakıp yıktılar; [Kemer Boğazı ve Yenice Derbendi’ni geçtiler; Yenice Sivrisi yanındaki] Arkadiopolis surlarının önünde çadır kurdular [s.46-47].

Ruslar denilen Sarmatlar’dır. Panonya denilen yer [s.47], Pannonia [s.181], Panasion (Khoniates, 1995: 135) ve Pankaleia aynı yerdir ve Senirkent ovasıdır [metinde bir takdim tehir var]. Lakerion (Khoniates, 1995: 135) ve Lesser ise Büyük Firikya’ya nazaran daha küçük olan yeri, yâni Küçük Firikya’yı [Gelendost çevresi] işaret eder [bk.Har.1]. Bardas Skleros ise doğudan, yâni Beyşehir ve Şarkîkaraağaç üzerinden Kemer Boğazı’na doğru yürümüştür. Anlatım şeklinden Skleros’un Arkadiopolis surlarının içinde bulunduğu anlaşılıyor [s.47].

Md. 5, Md. 6’da Skleros’un, sonunda Peçenekler’i yendiği söylenir [s.46-49]. Düşman kuvvetleri üç bölümdü: birinci Ruslar ve Bulgarlar, ikinci Türkler, üçüncü kısım Peçenekler [s.47].

Sphangelos, İskitler arasında Sviatoslav’dan sonra gelen ikinci adamdır [s.52-53].

Md.10: Yaklaşık sekiz bin kadar gözü pek İskit, şehrin [Preslav] içindeki sarayın kalelerinden birini ellerinde tutuyordu. Ve ganimet almak için gelen Romalılar’ın büyük bir kısmını öldürmeyi başarmışlardı. İmparator kutsal diriliş günü kutlamalarına katıldığı sıra, şehrin Preslav adını Ioannupolis olarak değiştirdi; ertesi gün Dristra diye de bilinen Dorostolon’a doğru sefere çıktı [s.53-54].

Preslav ve Büyük Preslav denilen kent, Uluborlu veya Uluborlu önü bir kent olmalıdır.

Md.11: Sviatoslav, Preslav’ın düştüğü haberini alınca baya tedirgin olmuştu fakat kibrinden hiçbir şey kaybetmemişti. Mistheialı Theodore liderliğinde öncü birlik gönderildi [s.54. Mistheia, Anatolikon ilindeki Beyşehir]. Dağ yolundan [Yenice Derbendi veya Kaşıkara-Genceli] geçerek güvenli bölge Dristra’ya ulaştılar. Yaklaşık yedi bin kişiydiler; onlara saldıran Romalılar ise sadece üç yüz kişiydi. İskitler, Sviatoslav’ın etrafında birleşerek onunla birlikte sefere çıkmış; tüm ordularıyla birlikte Dorostolon’dan 12 mil ötede çadırlarını kurmuşlardı; yaklaşık 330 bin kadar kişi imparatorun gelişini bekliyordu [s.54-55]. […] kaçmayı başaranlar, Dorostolon’a sığındılar [s.55].

“Şehrin [Dristra] iki iç kalesi, hâlâ Tatış’ın hısımlarının elindeydi” [bk. Anna, 1996: 218, yıl 1087].

Md.12: İmparator, Dorostolon’a doğru yola koyuldu; varır varmaz, karargâhını kurdu. Bu arada Sviatoslav yakaladığı Bulgarlar’ı [20 bin kişi] olası bir isyana karşı demir zincirlere vurmuştu; bir yandan da kendisini bekleyen saldırıya karşı hazırlıklarını sürdürmekteydi. Donanma gelince, imparator şehrin duvarlarına saldırıya geçti. Sık sık yapılan İskit saldırıları başarılı bir şekilde geri püskürtüldü, fakat bir gün Romalılar akşam yemeği için ara verdikleri sırada, barbarlar atlı ve piyade iki gruba ayrılarak şehrin iki kapısından harekete geçtiler. Birinci grup doğuda Peter’e tâbi Trakyalı ve Makedon birliklere yönelirken, diğeri batıda Skleros’a tâbi doğu ordularına doğru ilerledi [s.55-56].

Kemer Boğazı’nın şarkı Doğu; garbı Batı’dır. Uluborlu şehir çayının [Bitzina], Popa [Papa] çayına döküldüğü yer bir liman [el-İdrîsî?]. Prousa’nın limanı (Ramsay, 1960: 196) denilen Bursa, Uluborlu-Bahar mevkiinde olmadır. Donanma adını görünce, el-İdrîsî ve Ramsay’in ifadelerini hatırladım. Popa çayında [Söğüt nehri] gemi çalışıyor.

Md.16: İmparator Bardas Skleros’u bu düzeni sağlaması için düzenli birliklerle yolladı [s.60]. Daha sonra Girit [?] Emirinin oğlu Anemas, atıyla direk Sviatoslav’ın bulunduğu yere doğru sürmeye başladı [s.61].

Girit, Eğirdir-Nis Adası ve Anemas ile Gelendost’un güneyindeki dağın adı Anamas, aynı kelime olmalıdır.

Md.17: Aynı zamanda beyaz atlı bir adamın Roma ordusunda belirdiği ve bu kişinin düşman ordularını farklı yönlere doğru yönelterek karmaşaya neden olduğu söylenir ki bu kişiye o ana dek hiç rastlanılmamıştı ve sonrasında da ortalıkta görünmeyecekti [s.61]. Aynı hikâye Odon de Deuil’de [Döyl’lü Odon] de var (Topraklı, 2011: 80, Md.32). İmparator eski adı Euchaneia olan yerin adını da Theodoropolis olarak değiştirdi [s.62].

Bolat, “Skylitzes burada yanılmış olmalı, çünkü piskoposlar listesinde Theodoropolis’in adı Euchania’da geçmiyor. Diğer husus, kilisenin yapımı hakkında herhangi bir şeyden bahsetmezken, Drista’nın adının Theodoropolis olarak değiştirildiğini teyit etmektedir ki bu da Preslav’da bulunan Theodoroupolis’in katepan mührüyle doğrulanmıştır” der [s.62, açık.233]. Antakya sıfatıyla Kekaumenos’a ait bir mühür Peçenekler’in eskiden dolaştığı Ukrayna topraklarında bulunmuştur. Bu, Koulinos ile Kekaumenos arasındaki bağa işarettir [s.192, açık.970]. Bu bilgiler, olayların geçtiği yerlerle çelişir; mühür yer bildirmez. RT

Tzimiskes’in, 972’de Türkler’e karşı zafer kazandığı için Euchaita’yı Theodoropolis yaptığı söylenir. Cedrenus güvenilir olup, Euchania ile Euchaita [s.62] aynı ve Dristra’dır. Bu yer, olayların çok uzağındaki Çorum ve Amasya civarı olamaz. “Helenopontus’un bir şehri olan Euchaita, sivil listelere dâhildir ve müstakil Piskoposluklar arasında Helenopontus'da Eukhaita diye kayıtlıdır” (Ramsay, 1960: 20, 98, 354) ve Helenopontus, Kemer Boğazı bölgesidir.

Sviatoslav evine dönerken onu yakalamak için önceden hazırlanmış tuzağa düştü. Romalılar ile antlaşma yapmasına sinirlenen Peçenekler tarafından, o ve yanındakiler vahşice katledildi [s.63].

Md.21: Bunun üzerine imparator sefere çıkarak Şam’a kadar ilerlemiştir [s.64]. Md.22: Podandos [Pozantı] boyunca ilerlerken Anavarza’ya [Adana civarı] varınca …[s.64].

[Kemer Boğazı civarındaki] Peçenek Savaşı ortadayken Skleros’un, Saray’a çağrıldığı ve yanına yetecek kadar asker alarak Asya’ya doğru ilerlemesinin emredildiği söylenir. Bardas Fokas, [ikinci] Amasya’dan firar etmiş ve imparator olmak için hareket etmişti. Abidos [Kemer Boğazı’nın doğu kıyısı] Piskoposu da Fokas’a yardımcı oluyordu. Leo ile oğlu Nikeforos, [Eğirdir Gölü’ndeki] adadan Trakya temasına gitmenin planını yapıyordu [s.49].

Skleros, [971 yılında] Asya yakasına geçerek Eskişehir’e [Dorileon] geldi. Skleros, Fokas’ı ikna edemeyince Kayseri’ye [Antioch: Yalvaç olmalı] doğru ilerledi. [Skleros, Fokas ikna olmayınca Papa çayının Hoyran Gölü’ne döküldüğü yerdeki Dipotamon hisarına geldi]. Arkadaşları birer birer Skleros’u [Fokas olacak] terk ettiler [s.50].

Bu arada Fokas, Yenice Sivrisi yanındaki Baretta/Bardaetta’da olmalıdır (Ramsay, 1960: 111, 153). Fokas buradan Ulukışla yanındaki Tyropoion [Antigu] kalesine sığındı. Skleros, Fokas’ı Tyropoion kalesine kadar takip etti ve Fokas’ı teslim olmaya ikna etti. İmparator Fokas’ı, papaz olarak Sakız’a sürerek cezalandırdı [s.50-51].

Tyropoion kalesine, 1071 sonu veya 1072 başında Romen Diyojen de sığınacaktır (Attaleiates, 2008: 177).

II. Basileios ve VIII. Konstantinos [976-1025] dönemi olayları [Bolat’tan Özet]:

Md.1: [Devlet başkanı] hükümete karşı bir ayaklanmadan korkuyordu ve imparatorluğu yönetmek için fırsat kollayan ve aralıksız çalışan Bardas Skleros’tan çekiniyordu. Başkan Fasilyus [Basileios], Skleros’un güçlerini elinden almayı düşünüyordu. Skleros’u ordu komutanlığı görevinden alarak Mezopotamya dükü, Burtzes’i de Asi Nehri kıyısındaki Antakya’nın dükü yaptı. Bu durum Skleros’u çok üzdü [s.66]. Burtzes’in dirlikleri Yalvaç köyleri [Akçaşar, Kurusarı vs.], Skleros’a ait göl, eski Eğirdir Gölü olup, Burtzes ve Skleros bu bölgenin komutanlarıdır.

Md.2: [Skleros], ayaklanmayı başlattı ve oğlu Romanos’u getirmesi için Anthes Alyates adında birini başkente........

© Dikgazete.com