menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

04 Haziran tarihinin hatırlattıkları

14 0
02.06.2025

Bu yazının amacı 04 Haziran tarihinin bize hatırlattıklarıyla ilgilidir. Malûm olduğu üzere 1075 yılı Bahar aylarında Türkiye Devleti’ni kuran Kutalmışoğlu Süleymanşah, devletin temellerini attıktan 11 yıl sonra, yâni bundan tam 939 yıl evvel 04 Haziran 1086’da kendi canına kıymıştı. Yine herkesçe malûmdur ki, bu acı olaydan tam 790 yıl sonra, yâni bundan 239 yıl evvel, 04 Haziran 1876 Pazar günü Saat 10-11 sularında da bir yakışıklı sultanımız daha kendi aziz canına kıymış; Türk milletini acılara gark etmişti. Bu yılki 04 Haziran 2025 Çarşamba günü ise Hacıların Arafat’a çıkmak için hazırlık yaptıkları 08 Zilhicce Terviye Günü’ne denk gelmektedir. Bu iki sultanımızı büyük bir sevgi ve saygıyla anar, ruhlarının şad olmasını niyaz ederim.

Açar Kelimeler: 1075 Türkiye Devleti, 04 Haziran 1086, Kutalmışoğlu Süleymanşah, 04 Haziran 1876 Sultan Abdülaziz

Bu makaleyle tarihimizde yanlış bilinen birkaç olaya dikkat çekilecek ve bazı ezberler bozulacaktır. Selçuk Beyin Mikail Beyden torunları Çağrı ve Tuğrul ile Çağrı Beyin oğlu Alp Arslan, Selçuk Beyin Arslan Yabgu’dan torunu Kutalmış ve Kutalmış oğulları yönetimden dışlandılar. Bu yüzden de, Kutalmışoğlu Süleymanşah, kardeşi Mansur ile birlikte 1075 yılında Suriye üzerinden Konya ve Bizans’ın Asya, yâni Anatolikon [Asya] eyaletine yöneldiler. Malazgirt yenilgisi ardından taht kavgasına düşen Bizans imparatoruna verdikleri yardıma karşılık Asya eyaleti denilen Uluborlu ile Konya arasını fethettiler. İlk başkentimiz Uluborlu-İznik oldu. Bu yıl [2025], aynı zamanda Anadolu’da Türk Devletinin 950’nci kuruluş yılını idrak ediyoruz. Bu konuda “Anadolu’da Türk Devletinin [1075, Isparta-İznik] Kuruluşunun 950. Yıldönümü Hâtırasına Armağan” adlı bir kitapçık çıkardık ve Isparta ili yöneticilerine gönderdik, ama şimdiye kadar Isparta mülki idareleri ve belediyelerinden bir ses çıkmadı.

Süleymanşah, 1075 yılı Uluborlu-İznik’i [Senirkent-Uluğbey] başkent yaptıktan 5 yıl sonra, 1080’de de Bursa-İznik’i fetihle başkenti oraya taşıdı. 1084’de Bursa-İznik’i Ebu'l-Kasım, Anadolu ilini İlhan, Çaka, Tanrıvermiş Barak, Kundan, Yalvaç beylere emanetle Kemer Boğazı, Beyşehir, ilk Antalya [Side], oradan da gemiyle Süveydiye limanına çıktı ve Antakya’yı fethetti. Halep kalesi yüzünden Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın kardeşi Tutuş ile harbe girişti. Bazı beylerin Tutuş tarafına geçmesiyle harbi kaybetti ve Caber kalesi tarafına kaçtı. Fakat Tutuş’un adamları onun izini sürdü ve yakaladılar. Tutuş’a götürülmek istenince gururuna yediremedi ve hançerini çekerek oracıkta canına kıydı [04 Haz. 1086]. Tutuş, Süleymanşah’ın na’şını Halep kapısında defnetti. Caber kalesi yakınındaki iç organlarının gömülü olduğu yerde de bir türbe yapıldı. İşte “Mezar-ı Türk” denilen türbe budur. Yâni Kutalmışoğlu Süleymanşah’ın iki mezarı olup, Mezar-ı Türk’te iskelet yoktur [bk. Har.1].........

© Dikgazete.com