menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

NATO’nun Nükleer Treni kalktı; PİŞTOV patlayacak!

10 0
22.06.2024

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi; 10 yılın ardından 1 Ekim'de sona eriyor. Ekim ayı itibari ile NATO üyeleri, genel sekreterlerini seçmiş olacak.

Amerika’da başkanlık seçimi öncesinde mevcut başkana “LAME DUCK/ Topal Ördek” sıfatı verilmiştir. Topal ördek/gidici siyasinin, kalan sınırlı görev süresi nedeniyle; yetkisinin azaldığı düşünülse de alacağı kararlarda görev tanımı gereği bir değişiklik olmaz. Yani başkan, son anda bile hükümeti, meclisi ve gelecek hükümeti etkileyebilecek bir karara imza atabilir.

NATO genel sekreteri, şimdiye kadar çok görünür değildi. Gündemin gerisinde yer alırdı. Jens Stoltenberg, giderayak bir telaşe içerisinde. Devlet başkanları, savunma ve dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmelerde ne konuştuğu ve ne söyleyeceği merak ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle patlak veren savaş üzerine, Jens Stoltenberg sürekli gündemde.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine kabulü, Jens Stoltenberg için büyük başarı sayılabilir. Sonuç, kişinin kendi savunma yeteneklerine yaptığı yatırımdır. Aynı zamanda iki İskandinav ülkesi; NATO'yu hem askeri hem de stratejik açıdan güçlendirdi.

NATO’nun amiral gemisi Amerika ile ortak hareket ettiği düşünülen Stoltenberg adeta bir Topal Ördek olsa da savaşın sürdürülmesi için özel çaba sarf ediyor.

Halbuki Stoltenberg, asker kökenli değil. Yani savaşın sonlandırılması için önceliği siyasi/ diplomasi politika olmalı.

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra AB'den oluşan G7 ülkeleri, 14 Haziran’da İtalya’da yaptığı ortak açıklamada; Rusya’nın Ukrayna savaşında nükleer silah kullanması durumunun “kabul edilemez” olduğu ifadesi yer aldı.

NATO toplantılarında da ittifak üyelerinden şeffaf bir şekilde Nükleer Silahların konuşlandırılması isteniyor. Avrupa topraklarında, Nükleer başlıkların arttırılması hedefleniyor.

Türkiye; Nükleer Silah üretebilme kapasitesine sahip olsa da nükleer silah sahibi olduğuna dair bir veri yok. Türkiye’de NATO’ya ait Nükleer Silah Başlığı olduğu düşünülüyor.

Stoltenberg, BBC'ye yaptığı açıklamada da NATO'nun “nükleer bir ittifak” olduğu yönünde genel bir mesaj olduğunu, herhangi bir NATO üyesine saldırının, “ittifakın topluca yanıt vermesini” tetikleyeceğini belirtti.

Jens Stoltenberg, İngiliz Sunday Telegraph'a yaptığı açıklamada, NATO'nun, artan Rusya ve Çin tehdidi nedeniyle, caydırıcılık amacıyla, ittifak üyesi ülkelerde daha fazla nükleer başlık konuşlandırabileceğini söylemişti.

J. Stoltenberg’e göre; “NATO'nun amacı elbette nükleer silahların olmadığı bir dünya, ancak nükleer silahlar var olduğu sürece nükleer bir ittifak olarak kalacağız, çünkü Rusya, Çin ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlara sahip olduğu ve NATO'nun olmadığı bir dünya, daha tehlikeli bir dünya. NATO'nun amacı savaşmak değil, savaşı önlemektir” dese de gelinen noktada NATO’nun söylemi savaş kışkırtıcılığına dönüşüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Batı'nın “kışkırtıcı açıklamalarına” yanıt olarak taktiksel nükleer silahların kullanımını uygulamayacağını duyursa da;........

© Dikgazete.com


Get it on Google Play