menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir medeniyet hareketi Ahîlik: Ahiliğin temel kavramları

10 0
wednesday

Ahiliğin temeli Fütüvvete dayanır. Fütüvvet’in kuralları Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S)’ın sünnetine dayanmaktadır.

Ahîlik, önce Selçuklular sonra da Osmanlılar döneminde sosyal ve ekonomik hayatın işleyişinde, , sanat ve ticari hayatta etkili olmuştur. Meslek erbabının; meslek, ahlak, eğitim ve askeri alanlarda yetiştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Kendine has ilke ve prensiplerle ekonomik ve sosyal hayatın işleyişine önemli katkılarda bulunmuş, etkin bir iş ve meslek örgütü haline gelmiştir.

Ahilik teşkilatı, toplumun sosyal ve ekonomik yapısını ahlâkî değerlerle bütünleştirmiştir. Ahî teşkilatının iş ve ticaret ahlâkının en temel kaynağı Kur’ân-ı Kerîm’dir.

Ahilik kültüründe; Fütüvvet, İsâr, Uhuvvet ve Ahlâk kavramları öne çıkmaktadır.

TEMEL KAVRAMLAR

1) Fütüvvet: Arapça “Fetâ” kelimesinden gelmektedir. Mertlik, yiğitlik, kahramanlık, fedakârlık, cömertlik gibi anlamlara gelmektedir. Ömrünün bu dönemindeki insanlara “fetâ” denilmekte olup, bu da gençlik çağındaki “kuvvetlilik hali”ni ifade etmektedir.

Kur’an-ı Kerim’defeta” kelimesi bazı peygamberler (Hz. İbrahim ve Hz. Yusuf gibi) ve Hz. Musa’nın hizmetçisi ve Mağaraya sığınan gençler için olumlu anlamlar çağrıştıran bir bağlamda kullanılmıştır. Sahabe-i Kirâm’ın bu kelimenin ifade ettiği davranışlarla anılması gibi sebepler, daha sonraki dönemde bu kavramın toplumsallaşmasını ve kurumsal hale gelmesini sağlamıştır.

2) İSÂR: Bir şeyi veya bir........

© Dikgazete.com