menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Pop Müziğimizin Kurucuları Tip’li Ve Mhp’liydi

9 0
04.07.2025

Türk Pop Müziğinin iki kurucu isminin ideolojik öykülerinde, 1970’leri hazırlayan iki önemli siyasal örgütlenme olan TİP ve CKMP bulunmaktadır. Bu ilişkinin uzantısı özellikle 1970’lerde asıl örneklerini veren Anadolu Pop/Rock arayışının bir müddet sonra hızla politikleşmesinin de sebeplerini açıklayacak bir veri olarak düşünülebilir.

Türkiye’de hususen siyasal bir örgütlenme için bestelenmiş ilk şarkının tarihi Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile başlıyor (Naim Dilmener, Hafif Türk Pop Tarihi, 2006, s.76). 1965 Seçimleri. TİP ile organik ilişkileri bulunan Erdem Buri ve Tülay German ikilisinin ortak çalışması biçiminde yayınlanan ve ismi “Yarının Şarkısı” olan bu plak, bütün dünyada sosyalizmin, kapitalizm karşısında yeni bir geleceğin mümkünlüğü tezine yaslandığı yıllarda çıkar.

“Yarının Şarkısı”nın, sonraki yıllarda seçim müziği şeklinde sunulan hemen bütün üretimlerden farklılık arz ettiği görülecektir. Oldukça sakin, abartısız şan tekniği, meydanlardaki kalabalıklara seslenecek bir söylemden ziyade -belki- bireysel dinlenebilecek ve herhangi bir parti adının, temsilinin geçmedi bir şarkıdır aslında bu.

Pop müziğimizin iki kurucu isminden birisi TİP’li, diğeri MHP’li

Aynı seçim yılında meclise girmek için yeniden örgütlenmiş ve başına Alparslan Türkeş’in geçtiği CKMP de vardır. Bunu şu açıdan not düşüyorum. Tülay German ile beraber Türk Pop Müziğinin kurucu iki öznesi halinde adı geçen İlham Gencer ta o yıllardan beri CKMP ve devamında MÇP, MHP içerisinde kendisini tanımlayan bir sanatçı. Ve ne yazık ki, Türkiye’de müzik-politika ilişkisine dair ortaya konan hiçbir metinde bu fotoğraf gözükmüyor. İlham Gencer, 1960’ların başında Fecri Ebcioğlu’nun, Bob Azzam’ın “Cest Ecrit Dans Le Ciel” şarkısına Türkçe sözler yazıp (“Bak Bir Varmış Bir Yokmuş”) plağa okuttuğu isimdir. Gencer’in okuduğu bu şarkı ile beraber Türkiye’de “aranjmanlar dönemi” başlar (Uğur Küçükkaplan, Türkiye’nin Pop Müziği, 2015, s. 41-42). TİP ile beraber seçimlere birlikte giren CKMP’nin lideri için Gencer 60’ların ortalarında, sözlerini ikinci eşi Necla Hanımın yazdığı “Bozkurtların Başbuğu” marşını bestelemiş, Türkeş’in talimatı sorası da marş bütün teşkilatlara ezberletilmiştir (Sami Coşkun, Sanatta ve siyasette İlham Gencer, 2009, s. 37).

Tülay German-Erdem Buri ikilisinin TİP, İlham Gencer’in MHP için çıkardıkları plaklar

Şimdi, bu bilgi ışığında şöyle bir iddiada bulunmak mümkün: Türk Pop Müziğinin iki kurucu isminin ideolojik öykülerinde, 1970’leri hazırlayan iki önemli siyasal örgütlenme olan TİP ve CKMP bulunmaktadır. Bu ilişkinin uzantısı özellikle 1970’lerde asıl örneklerini veren Anadolu Pop/Rock arayışının bir müddet sonra hızla politikleşmesinin de sebeplerini açıklayacak bir veri olarak düşünülebilir.

70’lerde ise asıl bugün........

© dibace.net