Flatehogst av naturskog er som å sette fyr på en stavkirke
I Norge er vi stolte av naturen vår. Vi hyller fjorder, fjell og vidder i dikt og sanger. Også de gamle, rike, rare skogene har gitt oss barnesanger og eventyr og er en del av vår kulturarv. Fortsatt i dag er naturskogene viktig for tilhørighet og rekreasjon, og for dyrelivet.
Une Bastholm Une Bastholm er stortingsrepresentant for MDG. (Annika Byrde/NTB)
Problemet er at de sakte, men sikkert forsvinner. Hvorfor tillater vi at disse skogene ødelegges?
Naturskog, det vil si skog som aldri har vært flathogget, er hjem for noen av de mest truede artene vi har, og utgjør 40 prosent av skogen. Av dette er bare noen få prosent ekte urskog uten synlige spor av mennesker. Til og med her er det lov å snauhogge i dag.
Det er et irreversibelt tap av natur, historie og liv som vi ikke kan tillate oss. Som å brenne en stavkirke ned til grunnen.
Naturen roper på hjelp. De gamle naturskogene er en nasjonal skatt, et levende bibliotek av biologisk mangfold. Nesten halvparten av artene som er truet i Norge hører hjemme i slike skoger.
Tapet av naturskogen er en del av en større, global naturkrise.
Her finnes arter som ikke kan overleve andre steder. Naturvernforbundets rapport «100 skoger som aldri skulle vært hogd» viser hvordan verdifulle skogområder er blitt jevnet med jorden.
Og dette skjer til tross for at Stortinget allerede for ti år siden vedtok at 10 prosent av........
© Dagsavisen
