menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Teknisk etat får varme dresser, men barnehageansatte må betale selv

6 5
10.03.2025

Om en måneds tid leverer det offentlige utvalget om kvinners arbeidshelse sin utredning. Unio er spent på om det her kommer konkrete forslag som kan bedre kvinners helse og rettigheter i arbeidslivet, og ikke minst om de blir fulgt opp.

Cecilie Woll Johansen Cecilie Woll Johansen er nestleder i Unio. (Helene Moe Slinning)

Vi opplever motvillige arbeidsgivere og et regelverk som i praksis er kvinnediskriminerende. Akkurat nå kjemper Unio to kamper som er eksempler på dette.

Den ene er at kvinner skal få nødvendig arbeidstøy på jobb. Den andre er at de fysiske og psykiske arbeidsmiljøbelastningene i de kvinnedominerte yrkene skal anerkjennes som risikoer på samme måte som i de mannsdominerte yrkene.

Verken arbeidsgiverne eller våre lovgivere tar på alvor at kvinner har de mest fysisk og psykisk belastende yrkene.

I en studie fra OsloMet (2023) fant forskerne at i de aller tyngste yrkene, med både fysiske og psykiske belastninger, er det nesten bare kvinner. Hele åtte av ti er kvinner i de yrkene der de fysiske belastningene er høye, og der det i tillegg er høye jobbkrav og lite kontroll over egne arbeidsoppgaver.

Blant de minst fysisk krevende yrkene med lavest jobbkrav og høyest grad av kontroll over egne arbeidsoppgaver – de som forskerne kaller «kremjobbene» – er ni av ti menn.

Har du høye krav på jobb og liten kontroll over arbeidssituasjonen din, er det store sjanser for at du vil utvikle sykdommer og sykefravær, få en tidlig avgang fra arbeidslivet og i verste fall bli ufør. Det er bekreftet i mange studier.

Verken arbeidsgiverne........

© Dagsavisen