menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zekâ

42 0
06.07.2025

1959 yılında Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf “Makine Düşünebilir mi ve Nasıl Düşünebilir?” başlıklı bir dizi konferans vermiştir. O günden bugüne göreceli olarak az zaman geçti. Şimdi insanlar düşünen makinelerle, şu andaki adlandırmayla yapay zekâyla nasıl baş edebileceklerini kara kara düşünüyorlar.

Bu konuda önemli bir kaygımız var, yapay zekâyı ilk telaffuz eden ülkelerden birisi olmamıza rağmen şimdiden dünyadaki yapay zekâ çalışmalarının çok gerisinde kalmış bulunuyoruz. Cumhuriyetin başında dünyanın uçak yapan dört ülkesinden birisiydik, “Siz uğraşmayın, biz size veririz” dediler, fabrikamızı kapattık. Bugün bu alanda dünyada yerimiz yok. Devrim arabasını da yaptık, bu konuda da dünyada ilklerden birisiydik, 1960’lı yıllarda ilk Türk otomobili sayabileceğimiz Anadol’u yaptık. Bugün otomotiv sektöründe de dünyada yerimiz yok. Benzerlikleri fark ediyor musunuz?

Günümüzde öğrenme, öğrenmeyi öğrenme, düşünme, sorun çözme ve sorgulama benzeri insana özgü bilişsel işlevlerin bilgisayar tarafından taklit edilmesi “yapay zekâ” olarak tanımlanıyor. Tarım Devrimi, Sanayi Devrimi insanlık tarihindeki dönüm noktalarıydı. Şimdi içinde bulunduğumuz dönüm noktası “yapay zekâlı” dünyadır. Sanayi Devrimi’ni kaçıranlar hâlâ telaş içinde bu devrimi yakalamaya çalışıyorlar. Galiba çok geç kalmış bulunuyorlar. Bu arada bazı ülkeler yapay zekâyı ya kaçırdılar ya da kaçırmak üzereler. Eğer Sanayi Devrimi’ni kaçırmışsanız, eksiğinizi bir şekilde kısmen de olsa giderebilirsiniz. Ancak........

© Cumhuriyet