Savcı Doğan Öz’ü anmak... - Prof. Dr. Okan Toygar
J.M. Coetzee’nin “Barbarları Beklerken” romanı, farazi bir imparatorlukta, iktidarın gücünü pekiştirmek için yerli halkı barbar olarak nitelendirerek düşmanlaştırmasını ve halkın direnişini anlatır.
Yöneticilerin algı yönetimiyle yerlilerin kötü, uyuşuk, ahlaksız olduğuna hatta günün birinde birleşip imparatorluğa savaş açacağına inandırılır halk. Bu arada, imparatorlukta güçlü ve ezilen arasındaki ebedi mücadelenin ortasında bir yargıç, yerlilere yapılan işkencelere karşı çıkar ve suçlu ilan edilir. Romandaki yargıç, 47 yıl önce katledilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Yardımcısı Doğan Öz’ü (1934-1978) simgeler adeta.
1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Öz, Diyarbakır, Konya, Denizli, İnebolu ve Ankara’da dürüstçe, kararlılıkla görev yapar. Çermik’te toprak yüzünden çıkan silahlı çatışmada onlarca kişinin öldürülmesinden sonra suçun, on beş masum ve yoksul köylüye yıkılmasına karşı mücadele eder. Ardından sürüldüğü Konya’da şeriatçı bir dernek olan “Mücadele Birliği”nin kapatılmasına neden olacak dosyayı hazırlar.
Doğan Öz’e, 1972’de Denizlerin idam cezalarının kaldırılması ve 1973’te DGM'nin kuruluş kanununa karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle soruşturma açılır. Tüm baskılara........
© Cumhuriyet
