Bir boykot günü!
Adalet Ağaoğlu’nun ölümsüz eseri Bir Düğün Gecesi, 12 Mart 1971 askeri darbesi sonrası Türkiye’nin siyasi ve toplumsal yapısını ele alır. O dönemin olayları, sosyal ve politik meseleleri, karakterlerin iç dünyaları üzerinden derinlemesine incelenir.
Üniversitelilerin başlatıp CHP’nin ve özellikle CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in desteklediği 2 Nisan boykotuna dair enstantaneleri izlerken, Ağaoğlu’nun eserindeki sekansları anımsadım.
Öncelikle, Atatürk’ün silah ve ideoloji arkadaşı, kurucumuz Yunus Nadi’nin açtığı Anadolu Ajansı’nın şu açıklaması bana pek inandırıcı gelmedi: “Kredi kartı ve banka kartı harcamaları değerlendirildiğinde, normalde çarşamba günleri 14 milyarlık alışveriş yapılırken bu rakam 28 milyara çıktı.”
Oysa CHP seçmeninin ağırlıklı olduğu Kadıköy, Beşiktaş, Şişli gibi semtlerde AVM’ler her zamanki gibi dolmadı. Hatta birçok işletme, günlük giderlerini karşılayamayacaklarını düşünerek kepenk açmadı. Örneğin, Kadıköy Çarşı’daki restoranlar ve Beşiktaş Çarşı’daki birçok dükkân kapalıydı.
Boykotun sabah saatlerinde Kadıköy-Ataşehir sınırındaki Optimum AVM’den bir görüntü geçti elime. Güvenilir bir sanatçı dostum WhatsApp’ta paylaşmıştı, ben de şahsi @arifkizilyalin adlı X hesabımda yayımladım. AVM’nin, yanılmıyorsam, 1. katında yalnızca bir kişi vardı. Sosyal medyada bu paylaşımım olumlu ve olumsuz birçok tepki aldı.
O AVM’yi sık sık ziyaret eden biri olarak söyleyebilirim ki hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin, açılış saatinde önünde kuyruk oluşur. Hatta bazı müşteriler güvenlik görevlilerine şaka yollu, “1-2 dakika erken açsanız ölür müsünüz?” diye takılır. Çünkü AVM’nin girişinde çok uluslu bir kahve zinciri ve........
© Cumhuriyet
