Merkez'i doldur(a)mayan "merkez"..
Senede dört kez yayınlanan ve Merkez Bankası’nın; gidişatı nasıl okuduğuna ve nasıl vaziyet edeceği dair en kapsamlı yazılı ve soru/cevap bölümü ile sözlü iletişimini temsil eden bir yerleşik teamülden bahsediyoruz. Bu kez, altmışbir sayfalık bir hacme sahip olan benzer rapor ve sunumlarda, “yılsonu hedef manşeti” bilgisinin her zaman en fazla dikkat çeken içerik olduğu biliniyor.
Faiz indirim kararının hemen ertesinde ve ilk toplantıda hedef rakamın yukarı (olumsuz gidişat ve gelişme işareti) yönlü revize edilmesi; beklenti yönetimini zayıflatıcı bir etkiyi ortaya koyuyor. Aslında, 2025 yılsonu enflasyonu, ikinci kez yukarı yönlü güncelleme görmüş oluyor: Geçen Ağustosta, sadece “14” düzeyinde olan manşet beklentisinin yüksek bir sapma oranı ile “21” seviyesine, zaten taşınmış olduğunu hatırlatmak gerekiyor. İki Çeyrekten daha kısa bir erimde dahi, hedef enflasyon manşetinde üçte ikiden fazla bir sapma/yanılma/ıskalama tablosu ile karşı karşıya kalınmış bulunuyor. Bu kez yapılan üç puanlık artış ile tahmin aralığı 19-29 aralığına taşınmış oluyor ki; bu manşetin, asgari ücret artış oranının “bir tık altında” kalmış bulunması ayrıca dikkat çekiyor.
Bahse konu güncellemenin Merkez tarafından ifade edilen dayanaklarına da bakmak gerekiyor: Yönetilen ve yönlendirilen fiyatların payına yapılan vurgu ile geçmişteki fiyat kontrollerinin etkisiz kalmasına yönelik tespitlerin yanısıra; sağlık kaleminde “beklenmeyen” oranda yeni artış düzenlemelerine özellikle işaret edilmesi yerinde görülüyor.
Bu noktada, yürütülen ekonomi politikalarında gereken koordinasyon ve bütünleştirici/senkronize edici cephelerde geliştirilmesi; üstesinden gelinmesi gereken durumlar gündeme geliyor. Merkez’in, cari denge kulvarındaki olası gelişmeler bakımından da farklı beklentileri ifade etmesi,........
© CNN Türk
