menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

EKONOMİK ZENGİNLİĞİN DÖRT TEMEL BİLEŞENİ

4 0
08.09.2024

Modern toplumlar ve gelişme seviyesinden bağımsız olarak tüm ekonomilerin, bu dört temel unsur üzerinde yükseldiği ve yapılandırıldığı görülmektedir. Ekonomide zenginlik ve gelişmişlik; her şeyden önce, yakın zamanda ve küresel planda ikame edilmeleri olanaklar dahilinde görülmeyen bu dört meta üzerinde yapılandırılmıştır. (*)

Söz konusu dört materyalin küresel üretimi için küresel enerji kapasitesinin beşte biri harcanırken, fosil yakıtlara bağlı karbon salınımının dörtte biri bunlardan kaynaklanmaktadır. Gerçekçi analizler, yakın gelecekte bu durumu değiştirebilecek yeni açılımların ortaya çıkması ihtimalini düşük olarak değerlendirmektedir.

Bir nitrojen ve üç adet hidrojenden oluşan amonyak; kimyasal gübre/hayvansal yem maddelerinin temel birleşeni olup, doğrudan insanoğlunun beslenmesinde en büyük role sahiptir. Yokluğu halinde, dünya nüfusunun yarısının “aç kalacağı” ve hayatını sürdüremeyeceği belirtilmektedir. 1908’de, Fritz Haber tarafından elde edilen sentetik amonyak, Carl Bosch katkısı ile üretim ölçeğine taşınmış ve 1910’lu yıllardan bu yana Haber-Bosch prosesi olarak sentetik amonyak imalatının temelini teşkil etmiştir. Günümüzde, küresel amonyak üretiminin ’i, tarımsal gübre olarak kullanılmakta iken, geri kalan kapasiteyi; nitrik asit, patlayıcılar, roket yakıtları, boyalar, lifler, temizlik maddeleri ve diğerleri oluşturmaktadır. Amonyak sentezi ile üretilen ve gıda eldesinde kritik rol oynayan kimyasal gübrenin dünyadaki farklı kullanım dağılımını not etmek gerekir: Asya (`), Avrupa- Kuzey Amerika (%) iken, Afrika kıtasının payı %5’den daha az düzeyde kalmaktadır.

Her türlü biçimlendirme ve kalıplandırma........

© CNN Türk


Get it on Google Play