Davos 2025 eko-politik okumaları
Küresel eko-politik yapılanmanın en güçlü kesimlerini biraraya getiren Davos zirvelerinin belirlediği yıllık toplantı tema ve sloganları da anlam ifade ediyor; 2025 toplantısı için belirlenen “Akıllı Çağ İçin İşbirliği” etiketi, çağdaş zamanlar için geçerli ana duruş ve karakteristiklerin altını çiziyor. Beş gün boyunca üçbini aşkın katılımcı ve elliyi aşkın devlet yönetcisi katılımı ile gerçekleştirilen bu üst düzey küresel platformda ortaya çıkan sonuç ve izlenimler mercek altına alınıyor:
Adet olduğu üzere zirvenin hemen öncesinde,15 Ocak’ta yayınlanan “Küresel Riskler Raporu” güncel kapsamında; “küresel çatışmaların” 2025 için bir numaralı risk olarak kaydedildiğini hatırlatarak başlamak gerekiyor. Ancak, belki de Gazze özelinde, uzun süreden sonra, zirvenin hemen öncesinde sağlanan ateşkes etkisiyle, “diplomasi yoluyla çatışmaların çözümü” temasının ön plana çıktığı izleniyor. Jeo-Politik dinamiklerin, Eko-Politik akışları biçimlendireceği bir süreçte, herşeyden fazla ihtiyaç duyulan duruş ile anlayışın; “Yapıcı İyimserlik” olduğu önemle vurgulanıyor. İşte, bu bakımdan, barışa giden yolun savaş ve çatışmadan değil ve fakat diplomasi ve uyuşmadan geçmesi gerektiği görüşü ön plana çıkartılıyor.
Geride bıraktığımız 2024 yılının dünya tarihindeki en sıcak dönem olduğu gerçeği, dikkatleri bir kez daha iklim ve çevre konularına çekiyor. İlaveten zirve ile aynı döneme rastlayan ve son yılların en büyük kentsel yangın felaketi Los Angeles faciası da kaygı düzeyini arttırıyor. Davos zirvelerinin düzenleyicisi Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tespitlerine göre, beklenmedik iklim olaylarının son elli yılda beş kat fazlalaştığı ve son yirmibeş senede ortaya çıkan ekonomik zararın üçbuçuk trilyon dolara ulaştığı ifade ediliyor. “Enerjide yeşil dönüşüm” ve “enerji........
© CNN Türk
