İngiliz edebiyatında Shanghai Savaşı
Geçen hafta bu köşede tanıtımını yaptığım roman “Go Oyuncusu”, Çin’in Japonya tarafından işgalini ülkenin kuzeyindeki Mançurya’dan manzaralarla anlatıyordu. Fransa’da yaşayan Çinli yazar Shan Sa’nın eseri, 16 yaşındaki Çinli bir kız ile bir Japon subayını Go tahtasının başında buluşturuyor ve okuru direnişin de yer aldığı bir yolculuğa çıkarıyordu. Bu hafta söz edeceğim roman ise gene Japon işgaline ve işgale karşı direniş savaşına da odaklanan, İngiliz edebiyatının günümüzdeki önemli temsilcilerinden Japon asıllı Kazuo Ishiguro’nun kaleminden çıkan “Öksüzlüğümüz” (Çev: Yasemin Ortwein, Yapı Kredi Yay. 7. Baskı, 2024).
Kazuo Ishiguro, Türkiye’de de hayli geniş bir hayran kitlesi bulunan ilginç bir yazar. 1954 Nagasaki doğumlu. Beş yaşındayken babasının işi dolayısıyla İngiltere’ye geliyor ve eğitimini bu ülkede tamamlıyor. İngilizce ve felsefe eğitimi alan Kazuo Ishiguro, ilk öykülerinin yayımlandığı 1981’den bu yana sadece yazarlık yapıyor.
“Beni Asla Bırakma”, “Avunamayanlar”, “Uzak Tepeler”, “Gömülü Dev”, “Günden Kalanlar” (sinemaya aktarıldı) gibi eserleri de Türkçeye çevrilen yazarın İngiltere’de 2000 yılında yayımlanan romanı “Öksüzlüğümüz”, polisiye ögeler taşıyan ama asıl olarak belleğin, kimliğin ve öznel gerçekliğin sorgulandığı bir anlatı. 370 sayfalık romanın, İngiliz, Çin, Japon kültürlerinden beslenen çok kültürlü bir yapısının olduğunu da peşinen belirteyim. Geçmiş ile bugünün iç içe geçtiği, bir trajedi çerçevesinde ilerleyen, Batı ile Doğu kültürlerini karşı karşıya getiren bir roman var karşımızda.
Romanın başkahramanı Christopher Banks, 1930’ların Londra’sında ünlü bir dedektiftir. Onun hayatını şekillendiren olay ise, 1900’lerin başında çocukken Shanghai’da yaşadığı trajedi, önce babasının sonra........
© CGTN Türk
