Eskilerden bir diplomatımızın Çin anıları
Diplomatların hayatları bana hep çok renkli ve ilginçmiş gibi gelir. Turist olarak gitmeyi aklınıza bile getirmediğiniz ülkelere görevli olarak gitmek ve ülkenizi temsil etmek, her açıdan bambaşka bir deneyim olsa gerektir. Kendi adıma, diplomatların yazdığı kitapları ve anılarını okumaktan da çok hoşlanır, çok şey öğrenirim. Yümni Sedes’in anılarını da bir solukta okuduğumu söyleyebilirim. Yümni Sedes kim mi?
Cumhuriyet gazetesinin 11 Kasım 1939 tarihli nüshasında “Hariciye vekilleri arasında terfi ve nakiller” başlıklı küçük bir haberin son iki satırında şu bilgi veriliyor: “Çin’de ihdas edilen elçiliğe Emin Ali, üçüncü katipliğine de Yümni Sedes tayin olundular.”
1939’dan 1944’ün Mayıs ayına geçtiğimizde, bu kez Ulus gazetesinde Yümni Sedes’in Çin izlenimlerinin “Çin, Hakikat ve Efsane” başlığı altında tefrikalar halinde yayımlandığını ve Ağustos ayının ortalarına kadar yaklaşık 50 bölüm kadar sürdüğünü görüyoruz. Sedes’in anı ve izlenimleri daha sonra da Akba Kitabevi tarafından aynı adla 177 sayfalık bir kitap olarak okuyucuyla buluşuyor.
Kitabın künye bilgilerinde ve Edes’in Çin’e dair kaleme aldıklarında hiçbir tarih verilmediği, dahası Dışişleri Bakanlığımızın ve Türkiye’nin Beijing Büyükelçiliği’nin internet sitelerindeki tarihçe bölümünde hiçbir ize rastlanmadığı için söz konusu gazetelerin tarihleri bize ancak genel bir ipucu verebiliyor: Üçüncü katip Yümni Sedes’in, 1939’un son günlerinde o zamanki adıyla Çin........
© CGTN Türk
