menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

NATO, Küresel Güney’e meydan okudu

5 0
12.07.2024

Çarşamba günü başlayan NATO Washington Zirvesi Ukrayna Zirvesi'yle sona erdi. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Astana Zirvesi'nin hemen ardından Washington’da toplanan NATO Zirvesi adeta ŞİÖ’de verilen mesajlara yanıt verircesine kararlar aldı. NATO zirvesinin ana gündemini 2022 ve 2023 yıllarındaki zirvelerde olduğu gibi yine Ukrayna Savaşı oluşturdu. Ayrıca, savunma alanında derinleşme ve caydırıcılığın artırılması konuları üzerinde duruldu. NATO’nun siber alandan çatışma alanlarına kadar her alanda savunma yeteneklerinin geliştirilmesi bu zirvenin baş gündem maddesi oldu.

Bunun yanında ABD, NATO’yu küresel etkisi olan bir örgüt haline getirme arayışı bu zirvede de kendisini gösterdi. Bu açıdan da NATO ile Asya-Pasifik arasındaki özel ilişkiler kapsamında Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda bu yıl da zirveye davet edildi. İttifak dışı ortaklar olarak tanımlanan bu ülkelerin zirveye katılımları artık olağan bir durum olarak bir NATO etkinliği hale geldi.

Özellikle, Japonya, bu süreçte en fazla dikkat çeken ülke. Zira NATO, Japonya’ya bir irtibat ofisi kurmak istiyor. Çin, Japonya’yı NATO’yu Asya-Pasifik bölgesine taşımakla suçluyor. Özellikle Washington zirvesinde alınan kararlarda müttefiklerin kendi savunma üretimlerini artırmalarının tavsiye edilmesi ve bunun Asya Pasifik bölgesinde yeni bir silahlanma yarışını da başlatacak olmasından dolayı Beijing yönetimi endişeli.

NATO’nun 75.yıldönümünün de kutlandığı bu toplantıda hem geçmiş 75 yılın bir muhasebesi yapıldı hem de gelecek için bir yol haritası belirlendi. NATO Konseyi toplantısının ardından NATO Washington bildirisi yayınlandı. “Müttefik topraklarının her bir karışını savunma taahhüdümüz kesindir” diye söze başlayan Washington bildirisi, Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmelerin Avrupa-Atlantik güvenliğini doğrudan etkilediği belirtildi. Bildiride NATO'nun caydırma ve savunma, kriz önleme ve yönetimi ve işbirlikçi güvenlik olmak üzere üç temel görevini yerine getirmek için, 360 derecelik bir yaklaşıma dayalı olarak, her yönden gelen tüm tehditlere karşı kolektif savunma sağlamaya devam edeceği vurgulandı.

Bildirinin 3. maddesi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ele alıyor ancak aynı maddede terörizm de kınanıyor. Bir nevi iki ayrı başlık bir paragrafta ele alınarak Rusya bir şekilde terörizmle özdeşleştirilmeye çalışılmış. NATO; “terörizm, her türlü biçimi ve tezahürüyle, vatandaşlarımızın güvenliğine ve uluslararası barış ve refaha yönelik en doğrudan asimetrik tehdittir. Karşı karşıya olduğumuz tehditler küresel ve birbiriyle bağlantılıdır” derken yıllarca Türkiye’nin terörizmle ilgili feryatlarına kulakları tıkamıştır.

NATO Washington bildirisinde Çin'e ilişkin NATO'nun geçmişteki söylemlerinin daha da güçlendirildiği, tonunun daha da sertleştiği görülmektedir: Bildiride;

· Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında "kesin bir kolaylaştırıcı"........

© CGTN Türk


Get it on Google Play