menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hong Kong’un yeni güvenlik yasası

16 25
08.04.2024

Geçtiğimiz hafta salı günü Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Biden arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmede Taiwan’dan Tibet’te, Güney Çin Denizi’nden Hong Kong’a kadar birçok mesele üzerinde konuşuldu. Bilhassa Xi Jinping, Biden’a Taiwan’ın kırmızı çizgileri olduğunu bir kez daha hatırlattı. Ayrıca, Çin tarafı, Hong Kong’un Çin’in Hong Kong’u olduğunu ve Hong Kong meselesinin tamamen Çin’in iç meselesi olduğunu açıkça ifade etti. Son günlerde bir kez daha Hong Kong üzerine tartışmalar alevlendi. Hatırlanacağı üzere Trump’ın başkanlığı döneminde Hong Kong’da suçluların Çin’e iadesini düzenleyen yasanın gündeme gelmesiyle başlayan olaylarda açıkça ABD’nin parmağı vardı; hatta dönemin başkanı Trump, sosyal medya üzerinden göstericilere destek bile vermişti. 2020’de yasanın kabul edilmesiyle olaylar da durulur gibi olmuştu.

Bugün bir kez daha bir yasa maddesi üzerinde fırtınalar kopartılıyor. Hong Kong, hükümetin istikrarı için gerekli olduğunu söylediği yeni bir güvenlik yasası çıkardı, 23. madde olarak adlandırılan yasa şu suçları kapsıyor:

Örneğin bu yasada yabancı güçler için çalıştıkları tespit edilmesi durumunda, kuruluşların ve şirketlerin Hong Kong’da faaliyet göstermeleri yasaklanabiliyor. Çin’in yaptığı açıklamada; bu yasa tüm Hong Kong sakinlerinin temel refahının yanı sıra dünyanın her yerinden Hong Kong’daki yatırımcıların çıkarlarının korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, Çin Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada ABD’nin Çin’in egemenliğine ve Hong Kong’daki hukukun üstünlüğüne saygı duyması ve süreci aksatmaması, hatta daha az müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Tarih boyunca Çin’e ait olan Hong Kong deniz kenarında sırtını dağlara dayamış yazları oldukça nemli hayatın sıkışık bir vaziyette sürdüğü binaların geleneksel ve modern mimari ile iç içe geçmiş olduğu birçok milletten insanın yaşadığı ve çalıştığı adeta dünyanın küçük bir kopyası olan önemli bir kavşak noktası ve finans merkezidir. 29 Ağustos 1842 tarihinde İngiliz imparatorluğu ile Qing Hanedanı arasında I. Afyon Savaşı’nı bitiren anlaşmayla Hong Kong, imzalanan Nanking antlaşmasıyla İngiltere’ye devredilmiştir. 20. yüzyıl boyunca Hong Kong, Asya Pasifik’in ekonomisinin nabzının attığı adeta kalbi haline geldiği bir merkez olmuştur. Batılı büyük güçler Hong Kong üzerinden Asya-Pasifik’teki ticareti siyaseti ve savaşları yönetti. Batıdaki büyük bankaların çoğunun Asya Pasifik merkezleri Hong Kong’daydı. Bu bankalar Asya-Pasifik’te ticaretten siyasete siyasetten savaşa her türlü gelişmeyi finanse ediyorlardı. Hong Kong adeta Batıyla Asya Pasifik arasında köprü vazifesi görüyordu.

1997’de Hong........

© CGTN Türk


Get it on Google Play