menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çin ve Tayvan arasında Barışı teşvik etmek

18 0
12.04.2024

Tüm dünya Orta Doğu’da yaşanan gelişmelere odaklanmış iken Asya Pasifik’te sessiz sedasız tarihi bir ziyaret gerçekleştiriliyordu. 1 Nisan günü Tayvan’ın “eski Cumhurbaşkanı” ve Kuomintang (Çin Milliyetçi Partisi ) Partisi başkanı Ma Ying-jeou, beraberindeki heyet ve 20 öğrenci ile birlikte “Barışı Teşvik Etmek” adını verdiği ziyaret 10 Nisan’a kadar sürecek Çin ziyaretine başladı. 1949’da iç savaşın sona ermesinden bu yana hiçbir Tayvanlı liderin Çin’i ziyaret etmediği düşünüldüğünde Ma Ying-jeou’nun Çin’e yaptığı ikinci ziyareti anlamlıydı.

Ziyaret daha çok öğrenci değişimi, kültürel etkileşim ve atalarının mezarını ziyaret gibi daha çok kültürel izler taşısa da hiç kuşku yok ki ziyaretin satır aralarında önemli siyasi temaslarda gerçekleştirildi. 1911’de Çin’de saltanatı yıkıp cumhuriyeti kuran Dr. Sun yat-sen’in anıt mezarı ziyaret edildi. Daha sonra Tayvan işleri ofisinde temaslarda bulundu. Fakat ziyaretin niteliğini değiştirecek ve dünyanın dikkatini Asya’ya çekecek esas gelişme 10 Nisan günü Ma Ying-jeou’yu Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping’in kabul etmesi oldu. Ma Ying-jeou, geçtiğimiz yılda Nisan ayında Çin’i ziyaret etmiş fakat Xi Jinping ile görüşememişti. Bu yılki ziyarette tam da Tayvan’da “yeni cumhurbaşkanı”nın 20 mayısta yemin ederek göreve başlamasından önce Xi Jinping ile görüşmesi Batılı uzmanlar tarafından her iki liderin bağımsızlık yanlısı yeni Tayvan yönetimine bir mesajı olarak yorumlamıştır.

Ma Ying-jeou’nun Partisi bugün Tayvan parlamentosunda çoğunluğu elinde tutuyor. Kuomintang ya da Çin Milliyetçi Partisi büyük devrimci Dr. Sun yat-sen tarafından kurulmuştur. Dünyanın en eski siyasi partilerinden bir tanesidir. Mareşal Chiang Kai-sek’in Çin’de Kuomintang’ı yeniden örgütlerken Atatürk Türkiye’sinden Cumhuriyet Halk Fırkasını örnek aldığı söylenilir.

1921’den beri Kuomintang ve Çin Komünist Partisi bazen ortak, bazen rakip, bazen de düşman olarak bugüne kadar gelmiştir. Her iki siyasi merkezinde ortak amacı Çin halkının refahını artırmak ve güçlü ve birleşik bir Çin’i kurmak. Bugüne kadar iki parti arasında 1949’a kadar Sovyetler Birliği’nin 1950’den itibaren de ABD’nin eli vardır. Boğazın her iki yakası arasındaki anlaşmazlığın temeli aslında büyük güçlerdir.

9 Nisan’da Kuomintang Başkanı Eric Chu, “Başkan Ma, bu kez anakarayı (Çin) ziyaret ettiğinde, Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasında barışı ve herkesin iyi niyetle iletişim kurabilmesini umduğuna inanıyorum ”diyerek, Kuomintang’ın Ma’nın Çin ziyaretini görmekten “çok mutlu” olduğunu ve “ona başarılar dilediğini” söyledi. Dolayısıyla, Ma’nın anakara ziyaretine partisi Kuomintang açıkça destek verdiği görülmektedir. Aslında, Kuomintang da yeniden birleşmeyi reddediyor ancak barışı korumanın yolu olarak Çin’in anakarası ile daha yakın bağları savunuyor. Ma, partinin en Çin’in anakarası dostu isimlerinden biri.

Xi Jinping, Ma........

© CGTN Türk


Get it on Google Play