menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Blinken’ın Çin ile imtihanı

16 1
29.04.2024

Geçtiğimiz hafta ABD Kongresi uzun zamandan beri ertelenen 95 milyar dolarlık yardım paketini kabul etti. Bu yardım paketinde; Hint-Pasifik bölgesindeki ABD müttefiklerine yardım etmek ve Çin’e karşı koymak için yaklaşık 8 milyar dolar gönderilecek. Bu paranın 3,3 milyar dolardan fazlası denizaltı altyapısı ve geliştirilmesine harcanacak; ilave 1,9 milyar dolar da Tayvan ve diğer bölgesel müttefiklere sağlanan ABD silahlarını yenilemek için kullanılacak. Hatırlanacağı üzere daha önceki hafta da ABD Başkanı Biden, Japonya ve Filipinler liderlerini Beyaz Saray’da kabul etmiş ve Hint-Pasifik bölgesinde Çin’e karşı yeni bir üçlü ittifak kurmuştu. Hiç vakit kaybetmeden ABD ve Filipinler bölgede ortak devriye görevlerine başlamışlardı. Bu yardım paketindeki silahların yenilenmesi için verilen finansal destek Tayvan’ı ve Filipinler’i kapsıyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken hiçbir şey olmamış gibi ABD Dışişleri Bakanı Blinken 23-26 Nisan tarihleri arasında Çin’i ziyaret etmesi ilginçti. Önce Şangay’ı ziyaret eden Blinken, buradan Pekin’e geçerek Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü ardından da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından kabul edildi.

ABD, Çin’in gözünün içine baka baka Çin’in komşularını kendisine düşman etmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Filipinler ve Japonya ile oluşturmuş olduğu üçlü ittifak açıkça Çin’i çevrelemeye ve boğmaya yönelik bir girişim. ABD’nin tüm çabalarına rağmen tarihsel olarak Çin’in bölgede komşularıyla hiçbir sorunu yoktu. Çin dış politikasında bu durum komşularla sıfır sorun olarak belirlenmiştir. Bu politika, Hu Jintao (2002-2012) döneminden bu tarafa aktif bir şekilde uygulanmaktadır. Diğer bir husus ise geleneksel olarak 1950’lerden beri Çin dış politikası barış içerisinde bir arada yaşamanın 5 ilkesi üzerinden hareket etmesidir ve bu ilkelerin en önemlisi de barış içerisinde bir arada yaşama ilkesidir.

Bu bağlamda, Çin bölgede komşularıyla olan ilişkilerini barış içerisinde bir arada yaşama ilkesi üzerinden düzenlemektedir. Ancak bugün gelinen noktada ABD, bölgedeki ufak meseleleri büyüterek bölgesel bir çatışmanın kaynağı haline getirmeye çalışmaktadır. Özellikle, Tayvan meselesini Filipinler, Japonya, Güney Kore, Avustralya gibi ülkelerin ulusal meselesiymiş gibi kabul ettirme arayışı içerisindedir. Geçtiğimiz son iki haftada bu politikaya yönelik önemli gelişmeler yaşanmasına rağmen ABD Dışişleri Bakanı Blinken hiçbir şey olmamış gibi büyük bir pişkinlik ve özgüven içerisinde Çin’in kapısına dayanması ABD’nin gerçek dünyadan koptuğunu göstermektedir. Tıpkı İsrail’in on binlerce masum Filistinliyi Gazze’de öldürmesine göz yumduğu gibi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Pekin’de 5 buçuk saat süren bir görüşmede bulundu. Bu görüşmeye çantası dolu gelmişti. Üç ana gündem başlığı vardı: Tayvan, Güney Çin denizi ve Çin’in Rusya’ya askeri destek veriyor olması. Özellikle, bu son ziyaret daha çok Çin -Rusya ilişkileri üzerine odaklanmıştı. ABD’ye göre Çin, optik, takım tezgahları, mikroelektronik ürünler, mühimmat ve roket yakıtları yapımında kritik önem taşıyan nitroselüloz ve Moskova’nın savunma sanayii tabanını güçlendirmek için kullandığı diğer çift kullanımlı ürünleri veriyor. Özellikle Rusya’nın savunma sanayisi için ihtiyaç duyduğu çiplerin % 90’nın Çin tarafından sağlandığı iddia edilmektedir. Amerikan tarafı her ne kadar Çin’in ölümcül silah sağlamasa da Rusya’ya öteki alanlarda oldukça büyük yardımlarının olduğunu söylemektedir. Bilhassa, Rusya’nın silah sanayisinin yeniden canlanmasında Çin’in katkılarının büyük olduğu iddia ediliyor. Blinken, Çin’in Rusya’ya özellikle çift kullanımlı teknolojik malzemelerin satışının durdurmaması halinde ABD’nin bazı Çin bankalarının uluslararası bankacılık sisteminden çıkaracağı konusunda uyardı. Halihazırda, ABD’nin Kuzey Kore’nin Rusya’ya 1 milyon top mermisi sattığını ve İran’ın ise Rusya’ya insansız hava aracı teknolojisi sağladığı konusunda iddiaları bulunmaktadır.

Şimdi ABD, hem bir yandan Çin’in komşularını kendisine düşmanlaştırarak ve birçok farklı ittifaklar kurarak Çinli çevrelemeye çalışacak hem de Rusya ile savaşında Ukrayna’ya kendisi ve müttefikleri tarafından milyarlarca dolarlık silah satacak ve ardından da Çin’e neden Rusya’ya silah temin ettiniz diye yaptırımlarla tehdit edecek. Açıkçası Biden yönetimi, Çin’in ve........

© CGTN Türk


Get it on Google Play