menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ödenmesi gereken

19 3
31.03.2024

Bu hafta 2. Basımı yeni yayımlanan “Cumhuriyet Çağdaşlaşmasından Günümüze Türkiye’nin Değişimi” (Remzi Kitabevi) çalışmamdan giderek kimi olguları ele alacağım.

Amacım kitabın düşünsel temellerini özetlemek ve buradan Cumhuriyet’in II. Yüzyılına asıl taşınması gerekenin neden Köy Enstitüsü bilinci olduğuna açıklık kazandırmaktır.

GELİŞMENİN NİTELİĞİ

Çalışmanın dayandığı gerçek, insanlığın gelişmesinin tarihsel doğrultusunun “özgürleşme yönünde” olduğudur.

Eğer nesnel olarak incelenirse kolayca kanıtlanır ve anlaşılır ki, insanlığın gelişme doğrultusu özgürleşme yönündedir. İnsanoğlu, özgürleştikçe daha çok ve daha nitelikli üretiyor; ürettikçe de aklıyla ve bedeniyle özgürleşiyor. Günümüzde ise üretimde bilgiyi ve teknolojiyi kullanabildiği oranda gelişiyor.

Osmanlı’nın özellikle son yüzyılında bu yöndeki çabalarının da katkısıyla, Cumhuriyet, yüz yıl öncesinde, insanlığın gelişme doğrultusunu bu topraklarda yaşama geçirme kararlılığı gösterdi.

Bu köşede de sıkça vurgulandığı gibi Cumhuriyet bir “değerler bütünüdür”: İnsanlığın gelişmesinden süzülüp gelen egemenliğin gökten yere indirilerek halkın olması; hukukun üstünlüğü, üreterek özgürleşme, eşitlik, bilimin yol göstericiliği ve yurtta ve dünyada barış. Hukukun üstünlüğü kurumlaşmayı; eşitlik yalnız kadın-erkek eşitliğini değil, kamu yönetiminin, ülkenin gerçek ve tüzel kişilerine, dil, din, ırk ve etnik köken ayırımı yapmadan eşit davranması gerektiğini ve bilimin yol göstericiliği laikliği içerir.

Çok önemli........

© Birgün


Get it on Google Play