Sanat lüks değil ihtiyaçtır
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Brüksel’de Avrupa Sosyalist Partisi’nin çağrısıyla toplanan Avrupa Birliği Konseyi’ne hazırlık liderler toplantısında, ardından Berlin’de Avrupa Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kongresinde demokrasiyi savunan etkili konuşmalar yaptı, ayakta alkışlandı. Avrupa Birliği’ne katılım hedefini açıklayan CHP’nin iktidar yolculuğunda kültür ve sanatı öncelikli bir alan olarak değerlendirmesi gerekiyor. İnsan hakları ve demokrasi ideallerinin savunucusu AB’nin kültür-sanat alanında oluşturduğu kurumlar ve gerçekleştirdiği projeler saymakla bitmez.
Avrupa Komisyonu’nun 2021-2027 yıllarında kültürel ve yaratıcı sektörleri desteklemek amacıyla oluşturduğu ‘Yaratıcı Avrupa’ (Creative Europe) programında AB ülkesi olmayan ülkeler de var (Avrupa Ekonomik Bölgesi, AB üyeliği için bekleyen aday ülkeler ve Avrupa Komşuluk Programına dahil ülkeler belirli koşullar çerçevesinde bu programdan yararlanabiliyor) ama Türkiye katılmıyor. Nedeni programın adı mı (malum ‘yaratıcı’ sözcüğüne tahammülü yok iktidarın; Allahtan başka yaratıcı olamayacağı için). Sinemamız için ciddi bir darbe oldu bu. Daha önce Avrupa Ortak Yapım Fonu’ndan yararlanabilen yapımcılarımız, bu fon ‘Yaratıcı Avrupa’ kapsamına alındığı için artık yararlanamıyor bu destekten. ‘Yaratıcı Avrupa’ çalışmalarını üç başlık altında gerçekleştiriyor: Sinemayı da içeren odiovizüel sektörlere verilen destekler MEDYA, diğer yaratıcı sektörlere verilen destekler KÜLTÜR, farklı sektörler arasında işbirliği ve gazeteciliğe ilişkin destekler SEKTÖRLERARASI adlı birimler tarafından yönlendiriliyor. Üç birimin 2021-2027 bütçesi 2.44 milyar Euro’dan oluşuyor.
Avrupa Birliği, üyesi olmayan Akdeniz ülkeleri ile işbirliğine özel bir önem veriyor. Bu amaçla 2005 yılında kurulan Anna Lindh Vakfı........
© Birgün
