menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Basıncın politikası

25 1
04.07.2025

İnsan bu; yeri gelir katılaşır, yeri gelir sıvılaşır ya da buharlaşabilir. Amerikalı fizikçi Arthur Iberall, insanlığın hallerini maddenin hallerine benzetir. Tıpkı maddenin faz değişimleriyle bir halden diğerine (gaz, sıvı, katı) geçmesi gibi insanlık da benzer faz değişimleri geçirmiştir. İlk avcı-toplayıcı grupları, birbirinden ayrı yaşamaları, nadiren ve düzensiz olarak etkileşime girmeleri nedeniyle gaz moleküllerine benzemektir. Tarıma geçmeleriyle birlikte ilişki ve enerji yoğunlaşması yaşanmış ve insanlık sıvı hale geçmiştir. Ardından, üretim fazlasının, artı değerin be lirli ellerde toplanması, hiyerarşilerin, kurumların ve yasaların ortaya çıkmasıyla birlikte insanlık kristalleşir ve katılaşır. Şimdi akışkan bir toplumda yaşadığımız söyleniyor. Akışkanlar, yerleştikleri kaba bağlı olarak şekil değiştirebilir.

Maruz kaldıkları basınca bağlı olarak hızlanır ya da yavaşlayabilir, yönlerini değiştirebilir yahut girdaba kapılıp bir merkezin etrafında dönebilirler. Basınç politiktir. Ve iktidarlar tek tek bedenlerin yanı sıra artık akış halindeki bedenlerle de baş etmek zorundadırlar. Ve akışları yönetmek, akışkanlar mekaniği bilgisini gerektirir. Bilgi, iktidardır.

Her şey kuvvetle ilişkilidir, her şey kuvvettir. İlişkiler, kuvvetler arasında gerçekleşir. Duyumsama kuvvetle sıkı bir ilişki halindedir. Bir kuvvet bir beden üzerinde etki ettiğinde duyumsama meydana gelir. Duyumsama aynı........

© Birgün