menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fark et, hayat kurtar

17 1
04.07.2025

Bursa Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu bu başlıkla çok değerli bir çalışma yürütüyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, istismarın, cinayetlerin arttığı bir Türkiye ortamında hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve kamuoyunun bu konuya bilgi sahibi olarak yaklaşması gerekiyor.

Komisyon bunun için ürettiği algoritmaları eğitimlerle görünür kılmaya, iyi hekimlik değerlerine uygun biçimde uygulamaya çaba harcıyor. Konuyla ilgili düzenlemeleri içeren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu hükümlerine uygun biçimde gerekli adımları atabilmek için meslek örgütlerine, barolara, sağlık alanında örgütlü sendikalara düşen görevler var. Komisyon psikiyatri, adli tıp, sosyal pediatri, çocuk psikiyatrisi, tıbbi etik gibi alanlardan uzman eğiticilerin de yer aldığı gruplarla, öncelikle eğiticilerin eğitimini yapmaya, onlar aracılığıyla da tüm hastanelere, aile sağlığı merkezlerine uzanan saha eğitimleri yapmaya çalışıyor.

Bursa Tabip Odası Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ile gerekli görüşmeleri yaparak, öncelikle acil tıp, aile hekimliği, kadın hastalıkları ve doğum asistanlarına, sonrasında tüm asistanlara bu eğitimleri verebilmek için girişimlerde bulunuyor. Bu aydan itibaren intörn hekimlere eğitimler veriyor.

Komisyonun yayımladığı “acil serviste kadına yönelik şiddet tanı ve tedavi algoritması” ile “acil serviste çocuğa yönelik şiddet tanı ve tedavi algoritması” sade ve anlaşılır biçimde acil serviste yapılacakları tarif ediyor. Algoritmalara internetten ulaşmak mümkün. Okuduğunuzda sağlık........

© Birgün