menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Kulp çevresinde doğaya yönelik yoğun bir saldırı söz konusu”

15 0
07.05.2025

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Cixse (Ağaçlı) kırsal mahallesinde, yerleşim yerlerine yalnızca 48 metre uzaklıktaki mera alanına kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, 4 Mayıs’ta düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

VBZ İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından hayata geçirilmek istenen ve toplam maliyeti 175 milyon TL olan proje kapsamında, köy merasına 40 bin güneş paneli yerleştirilmesi planlanıyor.

Halk ve Diyarbakır Barosu, projeye karşı dava açtı.

Proje tamamlandığında hem köylülerin temel geçim kaynağı olan hayvancılık büyük ölçüde sona erecek hem de ibadet yerlerini de kapsayan yaşam alanları yok olacak.

Kulp Belediye Eş Başkanı Murat İpek ile projeyi ve projenin doğa ile yurttaşlar üzerindeki etkilerini konuştuk.

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu olan İpek, bölgede özellikle hayvancılık faaliyetlerinin büyük zarar göreceğini vurgulayarak, projenin zorunlu göçleri beraberinde getireceğini söyledi.

İpek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İnsanların yaşadığı alanlara bu kadar yakın bir projenin, halkın onayı alınmadan, sadece sermayenin çıkarları doğrultusunda yapılması halkta büyük bir tepkiye neden oldu. Çünkü onlar için burası sadece yaşadıkları bir yer değil; doğayla bütünleştikleri, nefes aldıkları, aynı zamanda hayvancılık yaparak geçim sağladıkları bir alan.

“Konumu itibarıyla köyün önünü tamamen kapatan proje, hem maddi hem de manevi olarak halka zarar veriyor. İnsanların doğayla kurdukları ilişkiyi ve tarımsal faaliyetlerini, hayvanlarını otlattıkları alanlara geçişlerini engelliyor. Bu da halkın doğadan tamamen kopması anlamına geliyor. 4 Mayıs’ta yapılan ve bizim de katıldığımız basın açıklamasında anneler, topraktan kopardıkları bir otu göstererek ‘Biz buyuz’ dediler. Hakikati yansıtan da budur. Halkın yaşamla bütünleştiği yer burası; anıları, hayatları, geçmişleri burada.

“Projenin yer aldığı alanın sınırları dahi net değil, öyle bir talandan bahsediyoruz. Diyarbakır Barosu’ndan birkaç veri atıldı bize; Karpuzlu Mahallesi’nden İslamköy’e kadar uzanan büyük bir bölgeyi kapsıyor. Yani bu kadar geniş bir alan tamamen sermayeye peşkeş çekilmiş durumda. Ancak çoğu şey hâlâ belirsiz. Projeyle sadece doğal alanları değil, hayvanların otlatıldığı, insanların geçim sağladığı meraları da ellerinden alıyorlar. Özellikle Buduka Mahallesi için çok ciddi bir tehdit söz konusu.”

Kulp’ta Cixse GES projesinin yanı sıra baraj,........

© Bianet