Hele verden måber over Trumps toldsatser, men kommentator forstår tænkningen bag: »Det er ikke et vanvittigt argument«
Trump kalder det selv for en »økonomisk revolution«.
Den amerikanske præsident har med sine nye toldsatser og toldtrusler kastet verden ud i en handelskrig uden fortilfælde i nyere tid.
Verden over har økonomer set forbløffede og chokerede til – og mange har med nogle af ordforrådets mindst attraktive betegnelser sået tvivl om fornuften i den amerikanske ageren.
Men hvilken tænkning ligger bag den amerikanske præsidents opgør med det internationale handelssamarbejde? Og hvorfor kan en republikansk administration nu omfavne en frihandelskritisk dagsorden, der for få årtier siden hørte hjemme ude på venstrefløjen?
Skal man have svar på det spørgsmål, er Matthew Klein et godt bud på én at tale med. For nok styrtblødte aktiemarkederne i dagene efter Donald Trumps annoncering foran Det Hvide Hus, men måske er toldsatserne faktisk lige præcis det »chok«, der kan redde verdensøkonomien.
Sådan lyder det fra den økonomiske kommentator, der gennem flere år har skrevet for en række af de førende finansielle medier i verden som The Economist, Bloomberg og Financial Times, ligesom han har rådgivet centralbanker, Europa-Kommissionen og den amerikanske regering.
Han er uddannet økonomisk historiker fra Yale og er en af de »klogeste« kommentatorer af den globale økonomi ifølge den velansete økonomiske historiker Adam Tooze.
Matthew Klein er stærkt kritisk over for Kina, som i hans øjne har skabt en »perversion« af globaliseringen. Fold sammen
Læs mere Foto: Privatfoto.Matthew Klein er bestemt ikke tilhænger af Donald Trump, men i modsætning til mange andre økonomiske kommentatorer forstår han tænkningen bag handelskrigen og har også selv gennem flere år advaret mod kursen i den internationale økonomi.
Hvorfor? Fordi den globale samhandel har resulteret i enorme ubalancer mellem særligt USA, Europa og Kina. De ubalancer handler i særdeleshed om det amerikanske handelsunderskud, som Trump tordnede mod ved annonceringen af toldsatserne i sidste uge.
Med globaliseringen er tyskerne og ikke mindst kineserne blevet verdensmestre i eksport, men det er de ikke blevet uden aktive politiske beslutninger, understreger Matthew Klein.
Beslutninger, som har »skævvredet« det globale handelssamarbejde og resulteret i en økonomisk udhuling af den amerikanske arbejderklasse, påpeger han.
Det har medført en perlerække af kædereaktioner, som nu har ført verden ud i en handelskrig.
Matthew Klein advarede ikke bare mod det scenario, men forudså det allerede for år tilbage. I hans øjne kan handelskrigen potentielt føre til anarki i det globale handelssamarbejde og skabe........
© Berlingske
