Canavarların dolaştığı dönemde fırsatlar
MALİYE Hesap Uzmanları Vakfı (HUV), “Yeni Dünya Düzeninde Değişen Jeopolitik ve Ekonomik Dinamikler – Trump Politikalarının Türkiye’ye ve İş Dünyasına Etkileri” başlıklı panel düzenledi. Konuşmacılar İngiltere Eski Başbakanı Boris Johnson ve Dünya Ticaret Örgütü’nün Eski Genel Direktörü Robert Azevedo’ydu. Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve HUV Başkanı Ahmet Eren’in yaptığı paneli eski diplomat Mehmet Öğütçü yönetti.
Artık gelenekselleşen HUV’un bu yılki paneline iş ve ekonomi dünyasının yoğun katılımı vardı.
HUV Başkanı Eren, Türkiye’nin entelektüel kapasitesini harekete geçiren, stratejik vizyonu güçlendiren toplantılar yaptıklarını, bunların yalnızca birer etkinlik olmaktan çıkarıp birer entelektüel zemin inşasına dönüştürmek istediklerini söyledi.
Toplantıdaki bütün konuşmacıların ortaklaştığı nokta kuşkusuz çok kutuplu bir yeni dünya düzeni kurulduğu oldu...
Bütün taşlar yerinden oynadı.
Asya ülkelerinin yükselişine tanıklık ediyoruz.
“Biz yaparız!” diyen bir zamanların Asya, Afrika ve Latin Amerika’nın sömürge ülkeleri bile artık en üst sıralarda.
Bir üretim yarışı var.
Türkiye’de bu yarışın içinde. Türkiye bir üretim devriminin eşiğinde. Yeteri kadar ve kararlı biçimde olması gereken yerde mi…
Keşke biz de başka bir “panelde” bu konuyu tartışabilsek.
Toplantının sonunda yapılan basın toplantısında uzun zamandır bizi izleyen bir dostumuz kulağıma eğildi, “yirmi yıldır sizin söylediklerinizi artık bütün dünya konuşuyor…”
Koşullar “yirmi yıl” beklememize izin vermeyecektir.
Cevdet Yılmaz sözlerine "Küresel ölçekte belirsizliklerin ve güç rekabetinin derinleştiği bir dönemdeyiz. Özellikle bu dönemlerde fikir alışverişleri daha önemli” diye başladı ve “Marksist İtalyan düşünür ve siyasetçi Antonio Gramsci’nin” “Eski dünya ölüyor ve yeni dünya doğmak için mücadele ediyor; şimdi canavarlar zamanı” sözlerine gönderme yaptı.
Aslında toplantı boyunca bu doğum sancıları konuşuldu. Söz de ister istemez ikide bir Yükselen Asya’ya, elbette Çin’e…hatta Mao’ya bile geldi.
Atlantik sisteminin gelip tıkandığı noktadayız.
Aklın yolu bir olmalı.
Kime karşı “canavar” olacağız… kimi neyden “koruyacağız”…
Yılmaz, şu dünya gerçeğini özel olarak vurguladı:
“IMF'nin son tahminlerine göre 2025 küresel büyüme beklentisi yüzde 2,8' e düşürülmüş, 2026 projeksiyonları da aşağı yönlü güncellenmiştir. Bu veriler küresel ekonomik faaliyetin zayıf seyrettiğini göstermektedir. Öte yandan ABD'nin ticaret politikalarıyla ivme kazanan korumacılık eğilimi uluslararası ticaretin belirgin şekilde etkilemektedir. Sayın Trump'la belki bu daha belirgin hale geldi ama korumacılık eğilimini Sayın Trump ile izah etmek mümkün değil. Genel anlamda küresel anlamda bir eğilim olduğunu da ifade etmek durumundayız" dedi.
Kalkınma ekonomisi konusunda bir geçmişi olan Cevdet Yılmaz’a göre:
-Özellikle Çin ve AB gibi büyük ekonomilerin bu yeni ortamda nasıl tepki gösterecekleri bir uzlaşmayla mı sürecin sonuçlanacağı yoksa çatışmacı bir yaklaşımın daha derinleşeceğinin belirsizdir, gelişmeler ve ABD’yle müzakereler izlenmektedir,
-Son dönemde........
© Aydınlık
