menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kan akacak

22 1
27.04.2025

ABD’NİN en büyük bankası JP Morgan'ın ekonomistleri, Donald Trump'ın tüm ABD ithalatına yönelik “karşılıklı” gümrük vergilerini açıkladığı “Kurtuluş Günü”nde (2 Nisan) “Kan akacak!” dedi. JP Morgan, ABD'deki çöküşten daha az emin olmasına rağmen, gümrük vergisi savaşının küresel bir resesyonu tetikleme olasılığını yüzde 60'a yükseltti.

ABD ve küresel büyümede keskin bir gerilemeye ilişkin tahminler mantar gibi çoğaldı. Bunların sonuncusu IMF'nin nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporudur. IMF, ABD'nin gümrük vergisi artışları ve bundan sonra ne olacağına dair belirsizlik nedeniyle küresel büyümenin 2025 yılı için daha önce tahmin edilenden yüzde 0,8 puan daha düşük olacağını ve bu yıl yüzde 2,8'e gerileyeceğini tahmin ediyor. Ancak IMF küresel bir resesyon öngörmüyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girme olasılığının yüzde 25'ten yaklaşık yüzde 40'a yükseldiğini, ancak yine de yüzde 50'den az olduğunu söyledi.

IMF ekonomistleri, tarife savaşının et-kisine ilişkin mevcut tahminlerine göre küresel bir durgunluktan kaçınılacağını düşünüyor çünkü "küresel ticaret şimdiye kadar oldukça dirençliydi, bunun nedeni kısmen işletmelerin gerektiğinde ticaret akışlarını yeniden yönlendirebilmesiydi." Ancak IMF şimdi küresel ticaret büyümesinin üretimden daha fazla düşerek 2025 yılında yüzde 1,7'ye gerilemesini bekliyor.

ABD'ye gelince, IMF ekonomistleri ABD ekonomisinin Trump’ın gümrük vergisi hamlelerinden önce zaten “yumuşamakta” olduğuna işaret ediyor ve bu nedenle ABD'nin reel GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 1,8'e düşmesini bekliyor. Aynı zamanda, ABD'nin manşet enflasyon oranının yıl sonuna kadar yüzde 3'ün üzerine çıkmasını bekliyor. Çin'in bu yıl için büyüme hedefi yüzde 5'ti; ancak IMF, yüzde 4'e ulaşmasının şanslı olacağını düşünüyor.

BM'nin ticaret ajansı UNCTAD son ra-porunda her zamanki gibi çok daha kötümser. UNCTAD, küresel büyümenin bu yıl sadece yüzde 2,3'e yavaşlayacağını tahmin ediyor ki bu da UNCTAD'ın dünya resesyonu için yüzde 2,5 olarak belirlediği “ölçütün” altında. UNCTAD, "yavaşlama tüm ulusları etkileyecek" olsa da en çok "gelişmekte olan ülkeleri ve özellikle de en kırılgan ekonomileri" vuracağını vurguluyor. ABD'nin yaklaşık 200 ticaret ortağından sadece 10'u ticaret açığının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor. Yine de en az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri - ABD açığının sırasıyla sadece yüzde 1,6 ve yüzde 0,4'ünden sorumlu - en çok etkilenenler. Pek çok düşük gelirli ekonomi şu anda kötüleşen dış koşullar, sürdürülemez borç seviyeleri ve yavaşlayan iç büyümeden oluşan "mükemmel bir fırtına" ile karşı karşıya.

ABD söz konusu olduğunda, 2025 yılı sonuna kadar bir resesyon yaşanacağını tahmin eden sadece JP Morgan değil. Morgan Stanley ekonomistleri ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 daralacağını ve işsizliğin yüzde 1'lik bir artışla yüzde 5,3'e yükseleceğini tahmin ediyor. Para........

© Aydınlık