Emek ve sabır isteyen bir araştırma
Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan atık su “karasu” diye adlandırılır. Fazla miktarda organik madde içeren pis kokulu bir sıvıdır. Evsel atıklardan 200-400 kat fazla kirlilik yaratır. İçeriğinde bitkilere zehir etkisi yapan (fitotoksik) bileşikler vardır. Halk arasında “geçtiği yeri kurutan bir atık” olarak bilinir. Doğrudan toprak ve su gibi alıcı ortamlara verilmesi yasaklanmıştır. Fiziksel, kimyasal, biyolojik olarak arıtılması güç ve pahalıdır.
Araştırmada başarının ön şartı konunun isabetli seçilmesidir. Çevre kirliliğine yol açan ve zararlı etkilerini azaltmak için yapılacak işlemlerin güç ve pahalı olduğu bilinen böyle bir atık maddenin bitki beslemede kullanılma olanaklarını araştırmak üzere yola çıkmak cesaret gerektirir. İncir bahçesinde altı yıl boyunca araştırma yapılmasına izin verecek bir üretici bulmak bile başlı başına bir sorundur.
Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 4 blok şeklinde kurulmuştur.
Denemede 80 ağaç kullanılmış, arazinin eğimi yüzde 35 olduğu için uygulamalar arasında bir ağaç atlanmıştır.
Hazırlanan karasu tortusu, ağaçların yarısında her yıl, diğer yarısında iki yılda bir olmak üzere 25- 50- 75 ve 100 kilogramlık dozlarda uygulanmıştır. Karşılaştırma yapmak için kontrol grubuna hiç tortu uygulanmamıştır.
Ufalanıp homojen hale getirilmiş tortu; 25, 50, 75 ve 100 kg’lık çuvallara doldurulmuştur. Plana uygun şekilde çuvallar her ağacın altına taşınmıştır. Her ağacın taç izdüşümüne denk gelecek şekilde........
© Aydınlık
