menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ordentlig ferie i sommer forebygger sykefravær

7 0
02.07.2025

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har vel alle kjent på det: «Jeg skal bare sjekke litt e‑post», «bare en liten jobbøkt», «skal bare...» Men nå viser forskningen fra Stami og OsloMet tydelig at det er nettopp slike små arbeidsøkter i ferien som kan hindre oss i å være best mulig rustet mot stress og jobbrelatert sykefravær til høsten. For å holde oss friske må vi rett og slett ta ordentlig fri. Ofte er det ikke arbeidsgiver som krever denne atferden, men en slags « digital avhengighet» vi selv har opparbeidet.

Fake resting ødelegger for ordentlig ferie

Stami-forsker Live Bakke Finne peker på at det tar tid for kropp og sinn å omstille seg. Av tre ukers ferie brukes ofte den første uka på å «lande» og den siste på å forberede seg på jobb igjen, slik at bare midtferien gir reell avkobling . Dersom vi likevel lar mobil, Teams-varsler eller jobbmail følge oss til hytte, strand eller hengekøye, faller vi lett inn i det som kalles «fake resting» – fysisk på ferie, men mentalt påkoblet – og det er usynlige energityver som kan svekke både immunforsvar og søvn .

La eposten ligge

OsloMet-forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved Arbeidsforskningsinstituttet peker på at nøkkelen til ekte ferie er å holde seg borte fra jobb så lenge at hodet også får en pause. Hennes anbefaling er derfor å bestemme seg for ikke å sjekke e-post, ikke ta jobbrelaterte samtaler eller logge inn på jobbsystemer i en lengre periode av ferien. Hun foreslår også å avinstallere e-post-appen og slå av alle varsler, eventuelt etablere mobilfrie tider eller soner. Ved å ta slike grep får vi faktisk mental avkobling – noe som igjen er avgjørende for å forebygge stressbelastning, utbrenthet og sykefravær når vi vender tilbake til jobb.

Sykefravær kan være arbeidsrelatert

Sykefravær i Norge er også absolutt arbeidsrelatert. Ifølge Stami skyldes omtrent en tredel av fraværet forhold på jobben.

© Avisa Nordland