Likeverdig behandling av hjerteinfarktpasienter
Meninger
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hjerteinfarktpasientene i nord har like gode behandlingsresultater som i resten av landet, og behandlingsresultatene i Norge er svært gode i et internasjonalt perspektiv. De to viktigste tiltakene som forklarer så gode behandlingsresultater i vår landsdel med store avstander og lav befolkningstetthet er bruken av prehospital trombolyse og massiv satsing på ambulanser langs veien, på vannet og i luften. I debatten om hvordan vi ytterligere kan forbedre behandlingsresultatene for pasienter som rammes av hjerteinfarkt er det svært viktige saksopplysninger som må bringes fram i ordskiftet.
Hva mener landets fremste eksperter på PCI-behandling?
8. mai i år ble det publisert en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, om behovet for å øke innsatsen for pasienter med store hjerteinfarkt (STEMI infarkt). Artikkelens forfattere er faglige nestorer fra de fire regionsykehusene i Norge. De viktigste poengene i artikkelen er nødvendigheten av å gi langt flere pasienter trombolyse (‘plumbo’), ta beslutningen om å gi trombolyse raskere, og å unngå å være overoptimistisk om muligheten for å nå sykehus med PCI tilbud innen anbefalte frister. I tillegg foreslår artikkelforfatterne at maksimal transporttid til sykehus ved behov for primær PCI bør reduseres fra 90 til 60 minutter. Artikkelforfatterne argumenterer ikke for å øke landets kapasitet på PCI-behandling, verken antallet senter eller å utvide åpningstider.
Evaluering av opprettelsen av PCI-enheten i Bodø
I april 2024 overleverte en nasjonalt sammensatt gruppe av eksperter på PCI-behandling av pasienter med hjerteinfarkt en evalueringsrapport til Helse Nord om PCI-enheten i Bodø.
Ekspertene slo fast at behandlingen av hjerteinfarktpasienter i Helse Nord var forsvarlig og god både før og etter opprettelsen av PCI-enheten i Bodø. Det ble videre slått fast at hjerteinfarktpasientene som får sin behandling i Helse Nord har behandlingsresultater som er likeverdige med resten av landet, og norske pasienter har behandlingsresultater som ligger i toppen internasjonalt.
Gruppen fant det ikke mulig å dokumentere klare helsegevinster etter opprettelsen av senteret i Bodø gjennom de data som blir registrert i norsk hjerteinfarktregister, men presiserte at ytterligere helsegevinst for hjerteinfarktpasientene ville bli oppnådd med økt brukt av trombolyse. Videre slo ekspertgruppen fast at regionen har overkapasitet på PCI-behandling, behovet for slik behandling har vært avtakende i mange år, og vil fortsatt avta.
Betydningen av god akuttbehandling
Når ambulansepersonell, eventuelt sammen med lege, ankommer pasienter med brystsmerter startes akuttbehandling. Pasienten får smertestillende (morfin), blodfortynnende (Dispril), middel som utvider arteriene og øker blodgjennomstrømningen (nitroglyserol) og ekstra oksygentilførsel. Pasientene kan også få beroligende midler om det er behov for det.
Denne akutte behandlingen senker hjertets arbeidsbelastning, reduserer oksygenbehovet og øker oksygentilgangen. Denne akuttbehandlingen bidrar til gode behandlingsresultater. I diskusjonene om hjerteinfarktbehandling er det lett å glemme at de fleste pasientene, de med mindre hjerteinfarkt (NSTEMI), skal ha denne relativt enkle behandlingen i ambulansen og deretter transporteres til Bodø eller Tromsø for planlagt hjertekateterisering og eventuelt PCI påfølgende dag.
Etter at akuttbehandling er gitt tas det et hjertediagram (EKG) som sendes til vakthavende lege ved sykehus for diagnostisering. Dersom det er et stort infarkt (STEMI), og det ikke medfører helsefare for pasienten å motta behandlingen (kontraindikasjoner), skal det gis trombolyse. Det er en målsetting at trombolyse igangsettes innen ti minutter etter at diagnosen er stilt, nærmest som en direkte videreføring av den akutte behandlingen.
Om lag tre av fire pasienter som rammes av........
© Avisa Nordland
