menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gjengroing – en trussel mot naturmangfold og friluftsliv

9 1
07.05.2025

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å legge merke til hvordan skog og kratt stadig erobrer mer og mer areal. Der det tidligere var åpent med utsikt ned mot sjøen eller opp mot fjellet, finner man i dag en «grønn vegg» av krattskog. Dette skjer spesielt i kystlandskapet og i overgangen mellom fjellbjørkeskogen og fjellet. Langs kanten av åpne myrer holder krattskogen også sitt inntog. Som gammel biolog med mer enn 40 års virksomhet i Nordland, gir dette grunn til bekymring. Hva er det som skjer, og kan vi gjøre noe med dette?

Hva er gjengroing – og hvor stort er omfanget?

NIBIO har kartlagt områder der det skjer en pågående gjengroing av skog eller der man kan regne med en gjengroing innen relativt kort tid.

Ifølge NIBIO kan det skogkledde arealet i Nordland øke fra dagens ca. 11.000 km² med ca. 6.500 km² til ca. 17.500 km² – altså en økning på ca. 60 %. Denne økningen i skog- og krattbevokst landskap vil i første rekke komme over skogbandet og opp mot det som i dag kalles snaufjellet. Videre vil åpne områder langs kysten og tidligere kulturmark (kultivert brakklagt mark, beiteareal, slåttemyrer, torvmyrer og «vedskog» få økt gjengroing.

Gjengroing på Mørkvedodden

Jeg har valgt ut Mørkvedodden på Mørkved som et eksempel på hva som skjer med et område som påvirkes av gjengroing.........

© Avisa Nordland