menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Forslag om fritidsrenovasjon i Salten – hvor er miljøgevinstene?

9 0
25.06.2025

Kronikk

Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Iris Salten har på nytt fremmet forslag om å innføre tvungen renovasjon for de ca. 12.000 fritidseiendommene som finnes i Salten. Det skal etableres 51 mottaksenheter i regionen, og det skal innføres betalingsordninger og gebyrer for det avfallet som de aller fleste selv frakter hjem til egen bolig for kildesortering.

Det er folk som produserer avfall – ikke eiendommer. Når man ikke er på hytta, produseres det ikke avfall på hytta. Det er ingen som produserer avfall både hjemme og på hytta samtidig. Dersom man i Salten har en bolig og to hytter, må man – etter dette forslaget – betale for avfallshenting tre ganger for samme avfallsmengde selv om man frakter og sorterer hytteavfallet selv. Dette er klart i strid med selvkostprinsippet.

Vi er enig i at ordningen med Gulsekken ikke er en god løsning, men vi kan vanskelig se at løsningen av dette problemet rettferdiggjør å etablere et stort og kostnadskrevende anlegg over hele Salten, med økt transportbelastning og en avgiftsøkning for kundene på anslagsvis ca. 15–16 mill. kr / år. Alt dette uten at det er sannsynliggjort at tiltaket vil gi en klar klima- og miljøgevinst.

De aller fleste hytteeiere i Salten-området har etablert en god praksis der de tar med husholdningsavfallet hjem eller til etablerte miljøtorg. Bygningsavfall o.l. bringes til nærmeste miljøtorg. Det er i høringsforslaget ikke gitt noen begrunnelse for at denne praksisen skal brytes.

Svært mange hytter i Salten-området er ikke tilknyttet kjørevei, og det er der en naturlig løsning å begrense avfallet slik at det kan bæres tilbake til bilen og transporteres videre derfra.

Vi er enige i at det må søkes løsninger som reduserer avfallsmengden. I stedet for å innføre tvang og avgifter, bør man søke en positiv tilnærming der hyttefolket stimuleres til å redusere avfallsmengde ved å ta rede på eget avfall og bringe dette til eksisterende miljøtorg eller ta det med hjem.

Vi legger til grunn at betjening av 51 foreslåtte oppsamlingsplasser for husholdningsavfall fra fritidsboliger, vil utløse behov for mer transport av avfall fra disse oppsamlingsplassene fram til sentrale enheter for behandling av avfallet. Vi bruker følgende eksempel fra Fauske kommune / Sulitjelma:

En lastebil vil ha et CO2-utslipp på 907,96 gram pr. kjørte kilometer. Avstanden mellom Iris Miljøtorg Fauske og Sandnes i Sulitjelma er 39,5 km en tur. Det bor ca. 400 fastboende i Sulitjelma. Sulitjelma har i tillegg ca. 650 fritidsboliger. Vi regner med at befolkningen i Sulitjelma blir mer enn fordoblet i viktige sesonger som vinterferie, Påske, Pinse og fellesferien. Med en stasjon for........

© Avisa Nordland