menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Er det virkelig ønskelig å pakke inn fotballgleden i en container og sette den ut på et jorde?

10 0
22.06.2025

Kronikk

Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

På det første åpne møtet Glimt hadde i forbindelse med nytt hjem for fotballklubben presenterer de ønskene sine: Skape stolthet, dele med byen, finne synergieffekter. Konstruksjonen skal være et samlingssted både for folk og aktivitet. Presentasjonen deres er inspirerende og gir lett tanker om gode opplevelser for alle, de er troverdige i sitt ønske om å gi tilbake til byen.

Fra et inkluderende bygg som ga mye tilbake til byen og hadde ambisjoner om å inkludere andre enn fotballfans og fotballspillere, er det nå blitt til en koloss, ute på et jorde, med et symbolspråk som går på rikdom og perfeksjon, uten lokal forankring. Kronikken jeg skrev om det kan du lese her.

Denne gangen er jeg opptatt av inkludering, synergieffekter og psykisk helse.

De første skissene av stadion var fra arkitekt Sami Rintala. Det var lett å se at arkitekturen støttet opp om Bodø/Glimts ambisjoner om å skape noe for alle i byen: Et nedsenket stadion med gresstak, inspirert av måten de bygde vikingskip på. Var det flere enn meg som fikk lyst til å leke på det taket? På et blunk ble det til et turmål for familien min. Ikke ulikt Operaen i Oslo, som besøkes også av folk helt uten tanker for å heve dyre billetter, spise overpriset, for å se dans eller høre opera. Det er inkludering skapt av arkitektur. Det er å gjøre et bygg tilgjengelig for en hel by, hele døgnet. I tråd med en vel begrunnet ambisjon for folkehelsen.

Nåværende Aspmyra stadion har god beliggenhet for å samarbeide med andre aktører i byen. Kampdag og Food Truck Market var en kombinasjon som begeistret mange. På Frigjøringsdagen kunne publikum tusle fra konsert på Stormen til kamp på Aspmyra, eventuelt at familier/venner delte bil innover til byen for å delta på hvert sitt arrangement. Andre arrangement som kan bety dobbeltdager er for eksempel: Opptur, Marcia Longa, Studentuka, Internasjonal dag, Legofestivalen, julemarkedet, superlørdagene i midtbyen, Kulturnatt, Bodø Biennale, Bodø Filmfestival og Gjenbruksuka. Fra dagens Aspmyra er det gangavstand til: Kulturkvartalet, Gråholten naturpark, Breivika Bystrand med Pelle Molins park, Bankgata Flerbrukshall og kunstgressbaner, Kvartal 99 isbane, aktivitetspark og parkering, Leif Jensons park, Bodø Skatepark, Solparken og Rådhusparken.

Det er en litt annen schwung over området rundt Thalleåkeren og mulige samarbeidspartnere: Bodø Bunkermuseum, Hovdejordet sykehjem, 4h-gården, Sølvsuper Aktivitetspark, Mellomåsen Distriktpsykiatriske Senter og Bodø Energi – bioanlegget. Bodø Spektrum ligger 15 minutter gange unna, en vindfull og utrivelig vei. Maskinisten/elveparken er nydelig om sommeren, men en gjeng lystige fotballsupportere med sang og øl, kan fort ødelegge stemningen for barnefamilier som er der for å nyte skogen og prate kjenning. Fra Thalleråkeren tar det en halv time å gå opp til Maskinisten treningspark. Som samboere vurderer de PowerOffice. Regnskap har sine sexy sider, men holder det for fortsettelsen? Åkeren er rammet inn av byens mest trafikkerte vei, flere matjorder og boligfelt. Vil det komme ønsker........

© Avisa Nordland