menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kan vi akseptere permanent overtid?

12 0
previous day

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kan vi akseptere permanent overtid?

Etter en lang tid med økende helsekøer har endelig trenden snudd. Mens 2024 var historiens verste ventetidsår har 2025 blitt historiens beste. Nå kan vi endelig juble! Eller kan vi det?

Selv om den gjennomsnittlige ventetiden på konsultasjon (altså påbegynt helsehjelp) er redusert, er det fremdeles offentlige ventetider på både 2 og 3 år for selve behandlingen. Det vil si at det venter en ny kø for pasientene når det er klart hvilken helsehjelp de faktisk trenger.

Det er ingen tvil om at det er gjort en fabelaktig innsats den siste tiden, og det er definitivt færre pasienter enn de siste årene som nå venter på konsultasjon og behandling. Likevel er det grunn til å stille spørsmål ved om dette er bærekraftig. Flere fagforeninger har påpekt at regjeringens ventetidsløfte blitt løst gjennom utstrakt bruk av overtid og annen ny praksis knyttet til for eksempel betaling som går ut over ansattes rettigheter.

Både Fagforbundets og Sykepleierforbundet bekrefter at deres medlemmer i dag opplever en økt arbeidsbelastning. Løsningen som er i dag fungerer derfor godt på kort sikt, men hva med et år eller to i framtiden? Kan vi forvente at leger og sykepleiere vil jobbe overtid på permanent basis?

Midlertidige løsninger som ikke tar fatt i de strukturelle utfordringene har en tendens til å kun forbli midlertidig. Min bekymring er at personalet på lang sikt ser seg lei på situasjonen, og at tiltakene forsterker en trend der folk rømmer fra den offentlige helsetjenesten. Jeg vil berømme jobben som er gjort, men nå er tiden kommet for å tenke videre. Hva skal vi gjøre for at utviklingen blir permanent uten at det gjør hverdagen........

© Avisa Nordland