Forskning som ikke tas på alvor!
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hvorfor er det ikke mange flere personer som bryr seg om sin egen helse når det gjelder hva de drikker? Hva skal egentlig til for at politikere, ulike medier, idretten og en del andre mennesker tar ny forskning om alkoholbruk på alvor? Skal fortsatt bare inngrodde tradisjoner og usunne vaner alltid trumfe helsemessige konsekvenser?
Ja, slik kunne jeg ha fortsatt med å stille spørsmål, uten at jeg frem til nå har fått noen fornuftige og kunnskapsbaserte svar.
Nå sist på Arbeiderpartiets landsmøte ble det vedtatt at norske kommuner skal få definere avgrensede friarealer og parker, hvor det er tillatt å nyte alkohol i fri luft. Dermed vil det sannsynligvis være et flertall for å endre alkoholloven på dette punktet, sammen med de alkoholliberale partiene på høyresiden. Denne liberaliseringen av hvor en kan drikke alkohol ønsker altså Arbeiderpartiet, som i sin opprinnelse hadde sterke røtter i avholdsbevegelsen, nå å bidra til. Dette vil være et betydelig brudd med dagens nasjonale forbud mot alkoholbruk på offentlig plass – en regulering som har bred støtte i befolkningen og som virker forebyggende. Alkoholkulturen i Norge er dessverre preget av sterk aksept for beruselse i sosiale settinger. Erfaringer fra store arrangementer som for eks. tidligere femmiler i Holmenkollen, viser hvor raskt det kan utvikle seg til utrygge situasjoner både for barn og folk flest. Vi i IOGT mener derfor at det må være et felles politisk ansvar å legge til rette for rusfrie soner i det offentlige rom. Barn og unge som vokser opp med utrygghet hjemme, skal ikke trenge å møte beruselse og fyll i parker også. Og, voksne som selv ønsker rusfrie møteplasser, skal også respekteres og ikke skyves ut. Offentlige parker og strender er viktige fellesarenaer. Det er steder hvor barn leker, familier møtes, eldre slår seg ned med en kaffekopp og ungdommer spiller ball. Nettopp derfor har vi i Norge et forbud mot å drikke alkohol på slike steder – og nettopp derfor må forbudet bestå. En undersøkelse utført av Verian på vegne av IOGT i oktober 2024, viser at 55 % støtter dagens alkoholforbud på offentlig plass, 63 % av unge voksne sier at de selv har begrenset alkoholinntaket på offentlig plass på grunn av lovverket, mens 31 % i samme aldersgruppe sier at de har opplevd ubehageligheter knyttet til alkoholbruk i park, gate eller torg. Dette viser bare at........
© Avisa Nordland
