menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hvordan er det mulig å lage til slike tullete regler?

11 0
18.06.2025

Meninger

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. Undertegnede regner med at kommunen og IRIS handler til innbyggernes beste. Og man regner med at Iris ikke er motivert av å få inn mest mulig penger fra renovasjonsgebyrer f.eks. med hensikt å øke lønningene til toppadministrasjonen i urimelig grad.

2. Undertegnede er med i Saltdalsgrupper på Facebook med flere tusen medlemmer. Denne saken med fritidsrenovasjon har vært tema i disse gruppene med mange innlegg og kommentarer i flere uker. Det har ikke blitt postet et eneste innlegg eller kommentar som er for Iris sin planlagte innføring av renovasjonsgebyr fra hytter/fritidsboliger. Det virker som om at omtrent 100 % av befolkningen i Saltdal er motstander av fritidsrenovasjonsgebyr. Vel kanskje noen semiinformerte hytteløse miljøentusiaster er for et slikt renovasjonsgebyr.

3. Hyttefolk har for vane å ta med seg søppelet hjem fra hytta. Hvem ønsker å spre søppel rundt hytta si? I hjemmet er også mulighetene for kildesortering større. Samlestasjoner for avfall fra hytter vil egentlig være upraktisk for hyttefolket i Saltdal å bruke, det vil være mye lettere for hyttefolket å ta med seg søpla hjem enn å stoppe opp ved og kanskje kjøre omveier for å finne fram til nærmeste samlestasjon.

Det finnes imidlertid unntak og det er hyttefolk som har sitt hjem langt unna hytta si i Saltdal, typisk folk med bosted i Bodø, og som samtidig benytter hytta sammenhengende i f.eks. 2–3 uker eller mer. Imidlertid denne typen hyttefolk, som vil kunne ha nytte av å bruke slike samlestasjoner, er det forholdsmessig svært lite av i Saltdal. Undertegnede kjenner best til Trollhaugan hytteområde i Saltdal og hytteområdene langs fylkesvei 812 på Saltdalssiden. Dette er noen hundre hytter til sammen og for tiden vet jeg kun om en familie med bosted i Bodø som bruker hytta sammenhengende 1 til 2 uker hvert år. Og jeg er ikke helt sikker på om de bruker hytta så lenge sammenhengende. Anslår at bare ca. 1 til 2 % av hytteeierne i nevnte område har sitt bosted/hjem så langt unna hytta og bruker hytta så lenge sammenhengende at for disse vil det være en fordel med samlestasjon for søppel i nærheten av hytta, men om man tar med i betraktningen den typiske størrelsen på et årlig hytterenovasjonsgebyr, så kan det være at også disse hytteeierne vil foretrekke å heller være uten slike samlestasjoner, spesielt om når man tenker på hva snittprisen blir per gang samlestasjonen brukes.

4. Hovedhensikten med renovasjonsløsninger må jo være å bidra til at kloden og ikke bare nærmiljøet får en mindre miljøbelastning. Flere samlestasjoner for avfall vil medføre mer kjøring med renovasjonsbiler og bruk av mer materialer til byggingen av renovasjonsbiler og samlestasjoner. Selv om disse renovasjonsbilene skulle gå på strøm så sier det seg selv at ekstra produksjon av renovasjonsbiler og samlestasjoner er miljøbelastende. Ekstra kjøring krever mer drivstoff og ev. mer strøm og dette er miljøbelastende. Og flere samlestasjoner for avfall krever mer administrasjon og flere arbeidstimer som igjen i ytterste konsekvens er miljøbelastende.

5. Slike samlestasjoner for søppel har........

© Avisa Nordland