Kompetansebygging for fremtiden
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Etter- og videreutdanning er viktig i dag, og vil i framtiden bli viktigere. Raske endringer i omgivelsene, trender, teknologiutvikling og økende behov for personlig utvikling og ny kunnskap, gjør at flere satser på livslang læring og søker seg til mer utdanning ut over bachelor og master.
På landsbasis har 25,4 % av befolkningen inntil 4 års universitets eller høgskoleutdanning, 12 % har mer. I Salten er gjennomsnittet for kommunene 20 % og 6,72 %. Fjerner vi Bodø fra utregningen er det 18,84 % og 5,9 %. Salten er de store avstandene en utfordring for enkeltpersoner som ønsker å utvide sin kompetanse. For virksomheter er utfordringen å finne nødvendig arbeidskraft og kompetanse. Forskere ved FAFO (Aspøy, Reegård og Nyen, 2024) har funnet at mange arbeidstakere opplever at arbeidsgivere ikke alltid tilrettelegger for kompetanseheving. Likevel er det en generell positiv holdning blant arbeidstakerne for tiltak som kan øke deres kompetanse.
I stortingsmelding 16 (2020–2021) slås det fast at for å bidra til et konkurransedyktig og verdiskapende arbeidsliv, er man avhengig av tilgang på kompetent arbeidskraft og muligheter for å vedlikeholde og utvikle de ansattes kompetanse. En tettere kobling mellom universitet og........
© Avisa Nordland
visit website