Δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα (2): Κρίση στην Ελλάδα, αίτια και χαρακτηριστικά
Η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που αλληλεπίδρασαν και την καθόρισαν, παράγοντες ιστορικούς, εξωτερικούς, εσωτερικούς… Είναι κρίση που σχετίζεται με τη παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, αποτελεί ειδική προβολή και συμπύκνωση της κρίσης της Ευρωζώνης, σχετίζεται με την ένταξη και τους όρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χωρίς να υποτιμάμε τέλος το χαρακτήρα και το ρόλο της ελληνικής οικονομίας. Το ποιοτικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού στην Ελλάδα αφορά στον εξαρτημένο χαρακτήρα του ελληνικού σχηματισμού (ιστορικά- πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά), που παίζει ρόλο και στην κρίση.
Τα δομικά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ο στρεβλός χαρακτήρας ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού που στηρίζονταν στην οικοδομή, στον τουρισμό και στους «πειρατές των θαλασσών», τον εφοπλισμό, αλληλοσυνδυάστηκαν με το ισχυρό, ακριβό και σκληρό ευρώ, με τη χαμηλή παραγωγικότητα και εξαγωγιμότητα, με τη διευρυνόμενη κατανάλωση, τις υψηλές φοροαπαλλαγές και φοροδιαφυγές με τη πολιτική υψηλού δανεισμού (εσωτερικού και εξωτερικού).
Το προϊόν όλων των παραπάνω ήταν να δημιουργήσουν τεράστια ελλείμματα και να διογκωθεί το δημόσιο χρέος που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.
Η επίσημη ένταξη στην ΕΟΚ το 1981 συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αναδιαρθρωτική διαδικασία που σαν αποτέλεσμα είχε την αποβιομηχάνιση και τη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας. Αποβιομηχάνιση μέσα από τη καταστροφή συγκεκριμένων κλάδων μεταποίησης με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα. Αποβιομηχάνιση, εμπόδια και περιορισμοί στην ανάπτυξη της βιομηχανίας καθήλωσαν, συρρίκνωσαν, μετασχημάτισαν, μαζί με την καταστροφή σημαντικού ποσοστού της........
© antapoCRISIS
