menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα (1): Η κρίση δεν ήταν μόνο ελληνική

7 1
05.07.2025

Η κρίση του καπιταλισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 70 αντιμετωπίζεται με την αλλαγή των μοντέλων συσσώρευσης , τη φυγή προς τη χρηματιστικοποίηση , το άλμα στο άυλο και τη νέα οικονομία της γνώσης -πληροφορικής.

Η κρίση της χρηματιστικοποίησης ξεκινά βασικά στις ΗΠΑ με τη μορφή της φούσκας των ακινήτων και κτυπά ανισόμετρα τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες δυνάμεις του καπιταλισμού.

Η αντοχή όμως των ΗΠΑ εκτός των άλλων (μέτρα που πήρε άμεσα) οφείλεται στη δυνατότητα της να κρατάει το δολάριο σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, να εμφανίζει υψηλή παραγωγικότητα και μια αναμφισβήτητη ηγεμονία σε τεχνολογικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η σημερινή κρίση δεν είναι απλά ένα οικονομικό γεγονός. Είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου αλλά μετεξελίσσεται, τόσο ανεξάρτητα όσο και εξαρτημένα από την οικονομία, και σε κρίση ηγεμονίας των ΗΠΑ, σε κρίση της ΕΕ, των ταξικών σχέσεων, του συνόλου των διεθνών σχέσεων, του περιβάλλοντος. Είναι επίσης μια κρίση ηθική αξιών (πολιτισμού). Πρόκειται για μια γενική και δομική κρίση του καπιταλισμού, και όχι απλά των μορφών ή μοντέλων του.

Η κρίση σχετίζεται και με την ιστορία και την εξέλιξη της ταξικής πάλης και με τη μορφή που αυτή διεξάχθηκε σε όλη τη περίοδο 1970-2010. Η πάλη των τάξεων και οι συσχετισμοί που δημιουργούσε «ευθύνεται» για την διαδικασία, το χρόνο και τους όρους γέννησης της κρίσης. Η ταξική πάλη, επηρεάζει τους όρους, τους τρόπους, τις προσπάθειες και τους μηχανισμούς δημιουργίας........

© antapoCRISIS