Ekonomide ikinci yarı
2025 yılının ikinci yarısına yönelik dünya ekonomisindeki piyasa hazırlıkları, şu an gelişen makroekonomik eğilimler, merkez bankalarının politikaları, coğrafi riskler ve teknolojik dönüşüm gibi birçok faktörle şekilleniyor. Büyüme yavaşlıyor. Dünya Bankası 2025 büyüme tahminini %2,3’e düşürdü. Bu, 2024’e kıyasla yaklaşık 0,6 puanlık bir düşüş. OECD ise 2025 ve 2026 için %2,9’luk yavaş bir büyüme öngörüyor. Morgan Stanley (%2,9) ile EY (%3,0) da durumu benzer aralıklarda raporladı. Gelişmiş ülkelerde %2–2,2, gelişmekte olanlarda %4–4,6 civarında kalması bekleniyor. Ancak enerji ve tarifeye bağlı jeopolitik riskler enflasyon görünümünü karmaşıklaştırıyor. Bu durum ülkemiz için ise, bambaşka bir değer taşıyor. Enflasyonun yavaşlamasına rağmen jeopolitik baskılar nedeniyle bazı merkez bankaları temkinli politikalar sürdürebilir.
ABD’de Fed’in 2026 başına kadar politika faizinde beklemede kalması muhtemel görünüyor. Çin’in %4,3–4,7 büyüme, Hindistan’ın %6 büyüme, Euro Bölgesi’nin sakin %1 civarına gerileme eğiliminde. Gelişmekte olan ekonomiler ortalamada %3,8 civarında kalacak.
Yılın ikinci yarısında düşük ve heterojen büyüme, orta düzey enflasyon ve merkez bankalarının jeopolitik risklerle dengeli politikaları öne çıkıyor. Merkez bankaları, özellikle ABD'deki Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere ve Japonya gibi ülkelerdeki enflasyon kontrolüyle büyüme dengesini sağlamaya çalışıyor. 2024 sonuna kadar faizi sabit tuttu; 2025 ikinci yarısında faiz indirimi........
© Analiz
