2025 G7 Zirvesi
Toplantı, İsrail-İran çatışması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın erken ayrılması gibi önemli jeopolitik gerginliklerle damgalandı. Bu durum hem zirvenin gündemini hem de sonuçlarını etkiledi. Bu kesintilere rağmen zirve, özellikle ekonomik politika ve uluslararası ticaret alanında birkaç önemli sonuç üretti.
Bu tip toplantılar gelişmekte olan ülkeler için çok değerli. Ama anlaşılıyor ki, parası olan ülkeler kendi aralarında yaptılar anlaşmalarını. En önemlilerinden biri ABD ile İngiltere arasında tarihi ticaret anlaşması imzalanması oldu. İngiltere'nin ABD'ye ihraç ettiği otomobillere uygulanan gümrük vergilerini ',5'ten 'a düşürüyor ve yıllık kotayı 100 bin araçla sınırlandırıyor. Bir başka anlaşma maddesi de ABD'ye ihraç edilen İngiltere havacılık ürünlerine uygulanan tarifeler kaldırılacak. Bu durum da İngiliz havacılık sektörüne büyük fayda sağlayacak. Anlaşmada çelik ve tarım ürünlerine ilişkin hükümler de yer alıyor; ABD, İngiliz çeliğini, belirlenecek bir kota dahilinde, standart %'lik gümrük vergisinden muaf tutuyor. İngiltere de, çelik ve alüminyum tedarik zincirlerinin ABD güvenlik gerekliliklerini karşılamasını sağlamayı taahhüt ederek, ABD'nin yabancı mülkiyete ilişkin endişelerini giderdi. Her iki lider de anlaşmayı istihdam ve ekonomik iş birliği açısından önemli bir adım olarak niteledi bu durumu.
G7 Ekonomik politika koordinasyonu tarafından özellikle ABD ile diğer G7 üyeleri arasında Rusya ve ticaret politikası gibi konularda derin ayrışmalar yaşandığını yansıtan bir durum olmasına........
© Analiz
