Kırgızistan-AB ortaklığı
Son yıllarda petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesi, su alanında yapılacak yatırımları daha da kârlı hâle getirdi. AB Kırgızistan’da en yüksek tutarda yatırımı suya yapmayı planlıyor. Ülkenin en önemli gelir kaynağı durumundaki altın madenlerini Kanadalılar işletiyor. Altın dışında zengin antimon, çinko, kalay, civa ve tungesten rezervlerine sahipler.
GSMH’nin yaklaşık 0’unu yurt dışı işçi gelirleri oluşturuyor. Kırgızistan ile Tacikistan, dünyanın GSMH’sine göre en yüksek yurt dışı işçi gelirine sahip iki memleketi. İki ülkenin de birer milyonun üzerinde vatandaşı Rusya’da çalışıyor. Rusya ülkenin majör ticaret ortağı. Kırgızistan’ın ticaretinin baskın çoğunluğu Kazakistan ve Rusya üzerinden geçmektedir. Orta Asya’daki en büyük Rus askeri üssü Kırgızistan’dadır. Yani Kırgızistan, ekonomik ve güvenlik açılarından, Rusya’ya bağımlı. Dolayısıyla, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş, Kırgızistan’ı derinden etkiledi.
Pamuk, tütün ve tahıl başlıca tarımsal, deri, yün, halı, kilim ve et başlıca hayvansal ürünler. Hayvancılık, yaygın olarak yapıldığından Kırgızlar eti Türkiye’nin ’sine mal ediyorlar. İpekçilikte çok ileri düzeydeler. Kırgızistan’ın başlıca avantajlarından biri ucuz iş gücüdür. Cazip teşvik politikalarıyla, bu avantaj kullanılarak yatırım çekebilirler. Zira Kazakistan’da iş gücü hızla pahalanmaktadır.
Kırgızistan’ın en büyük ihracat pazarları, İngiltere (B), Kazakistan (), Rusya (), Özbekistan (%7) ve Türkiye (%5)’ dir. İngiltere’nin bu kadar farkla önde olmasının nedeni, ham altının oraya sevk edilmesidir. En çok ithalat yapılan ülkeler ise Çin (5), Rusya ((), Kazakistan () ve Türkiye’dir. (% 5)
Ahalinin s’ü........
© Analiz
