menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KAAN'ın Endonezya'ya satışının yansımaları ne olur?

10 0
19.06.2025

Leonardo Helicopters, Piaggio Aero ve Meritor gibi şirketlerde çalışmış kıdemli havacılık mühendisi Alfredo Nocera, Türkiye’nin 2025’te havacılık ve savunma alanında attığı stratejik adımları ve Endonezya'ya KAAN savaş uçağı ihracatını AA Analiz için kaleme aldı.

***

2025 yılı, Türk havacılık ve uzay sektörü açısından tarihi bir döneme işaret ediyor. Peş peşe gelen çarpıcı duyurular ve uluslararası anlaşmalar, Türkiye'nin küresel savunma ve havacılık arenasındaki artan etkisini ve yükselen profilini açıkça ortaya koyuyor.

14 Mayıs - Madrid: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), İspanya Savunma Bakanlığı ve Airbus, Türkiye'nin ileri düzey jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in ihracatı ve bazı alt sistemlerin ortak üretimini kapsayan bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

16 Haziran - Le Bourget: Paris Havacılık Fuarı'nda, Baykar ile İtalyan savunma şirketi Leonardo arasında insansız hava sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve teknik desteğine yönelik LBA Systems adlı ortak girişimin kurulduğu resmen açıklandı.

Yalnızca birkaç gün önce, 11 Haziran'da Cakarta'da düzenlenen INDO Defence 2025 fuarında, Türkiye ile Endonezya Hava Kuvvetleri arasında, Türk havacılık tarihinin en önemli ihracat başarılarından biri olan tarihi bir anlaşma imzalandı: TUSAŞ tarafından geliştirilmekte olan 48 adet KAAN beşinci nesil savaş uçağının satışı. Bu çığır açıcı anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından X platformunda duyuruldu. Erdoğan paylaşımında, "Yerli ve milli savunma sanayimizin kaydettiği gelişmeyi ve ulaştığı noktayı gözler önüne seren bu anlaşmanın Türkiye ve Endonezya için hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı ve "KAAN'ın üretiminde Endonezya'nın sahip olduğu yerel kabiliyetlerden de yararlanılacak." değerlendirmesinde bulundu.

İmza törenine her iki ülkeden üst düzey isimler katıldı. Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Türkiye Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve TUSAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Demiroğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok yetkili, bu tarihi ana tanıklık etti. Anlaşma, bilgi paylaşımını teşvik eden ve her iki ülkenin havacılık altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen stratejik bir işbirliğini içeriyor. Bu ilk ihracat başarısıyla birlikte Türkiye, beşinci nesil savaş uçağını yalnızca tasarlayıp geliştiren ve üreten........

© Anadolu Ajansı Analiz