ZEYTİNLİKLER MADENCİLİK İÇİN FEDA EDİLMEMELİ
"Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atıf bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez." Zeytincilik Kanunu'nun 20. maddesi böyle emrediyor. Yani "zeytinliklerin çevresinde maden ocağı açılamaz ve işletilemez" diyor..
TBMM'de görüşülen enerji arzı ve madencilik konularına ilişkin yasa teklifi, zeytinlikler ve ormanlarda madenciliğe izin vermesiyle tartışma yarattı. İlgili Komisyonda görüşülmesi tamamlanan yasa teklifi Genel Kurulda görüşülecek. Düzenlemeye tepki gösteren muhalefetin, iptali için Anayasa Mahkemesine götüreceği söz ediliyor.
Teklifin Türkiye'nin enerji arzını karşılama amacı taşıdığı ileri sürülüyor. Ancak, özellikle madencilik faaliyetlerine tanınan yeni ayrıcalıklar ve zeytinlik sahalarıyla ilgili düzenlemeler, muhalefetin ve çevre ve tarım alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin sert tepkilerine neden oldu.
Teklifin en çok eleştirilen düzenlemesi olan 11. madde, elektrik üretimi amacıyla yürütülen madencilik faaliyetlerinin "doğayla uyumlu" şekilde zeytinlik alanlarda yapılabileceğini öngörüyor.Teklif, yurttaşların zeytinlik alanlarının uygun bedelle madencilik firmaları tarafından kiralanmasının önünü açıyor.
Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, çevreye ciddi zararlar doğurma riskini taşıyor. Zeytinliklerin madenciliğe açılması, tarım alanlarının tahribine, biyolojik çeşitliliğin zarar görmesine ve toprağın doğal........
© Akdeniz Gerçek
