menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Han sluttet aldri å drømme om huset og hagen

9 1
06.07.2025

Kunstner og skribent som for tiden bor mellom Norge og LA.

Thomas Mann forlot Tyskland da nazistene kom til makten i 1933. Tekstene han skrev i eksil er like aktuelle i dag.

Publisert: 5. juli 2025 kl. 13:02 Oppdatert: 5. juli 2025 kl. 13:02

Du leser nå en kronikk. Den uttrykker innsenderens mening.

Vi er ikke de første som lever i urolige tider. Men kanskje de første som drukner i samtid? Når det brenner av krig og konflikter kan det være både frustrerende å se på og fristende å se bort. Men kanskje det mest fruktbare en kan gjøre, er å se tilbake.

Når historiske paralleller reduseres til billige parafraser trenger vi ikke flere overskrifter. Vi trenger undertoner. Fortellinger som bærer erfaringer og stemmer som vet hva som skjer når samfunn forføres av forenklinger.

Thomas Mann var en slik stemme. En av Tysklands største forfattere, nobelprisvinner og forsvarer av demokratiet. Hvordan er hans liv og forfatterskap relevant for oss i dag?

Thomas Mann (1875 – 1955). Mann var en av de mest betydningsfulle tyskspråklige forfatterne på 1900-tallet med gjennomslag langt utover Tysklands grenser. I 1929 fikk han Nobelprisen i litteratur. Foto: Ap

Et mulig svar finnes i huset som ble hans eksilhjem, hvor hans 150-årsdag ble feiret i juni.

Huset ble så vidt bevart av flammene som herjet Los Angeles i vinter, slik også Manns bøker knapt unnslapp bokbrenningen i 1933. Nabolaget preges fremdeles av områder hvor bare stålskjeletter og svartbrente palmer står igjen. Det dystopiske synet minner om destruksjonen Mann selv var vitne til på veien hit. Kanskje har vi noe å lære fra dem som en gang flyktet fra ideologisk brann.

1 / 2

Ethan Swope / AP

I vinter herjet enorme branner i Los Angeles. Nabolaget Pacific Palisades var blant de som ble hardest rammet.

Forbundsrepublikken Tyskland kjøpte Thomas Mann House i 2016 med formål å bruke det som rom for transatlantisk debatt. Når avstanden mellom kontinentene igjen øker, er det viktigere enn noen gang før.

I en tid hvor både natur og byer brenner – i Amerika, som i Europa – blir Manns advarsel desto mer aktuell: «En trenger ikke å være en materialistisk sosialist for å forstå at massenes tanker og følelser er diktert av deres økonomiske tilstand og blir oversatt til politisk mening», sa han allerede i 1930 i foredraget «Appell til fornuft».

Det er deprimerende å lese 100 år gamle tekster og innse at de kunne være skrevet i dag. Samtidig finnes det ingen bedre oppfordring til å lese dem enn nettopp det. For hva gjør det med evnen vår til å skille det farlige med det som bare er forstyrrende, i en hverdag hvor........

© Adresseavisen