menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Slik bygger vi steder folk elsker

8 9
07.05.2025

Byarkitekt i Trondheim

Arkitekt hos Byarkitekten i Trondheim

Publisert: 6. mai 2025 kl. 12:06 Oppdatert: 6. mai 2025 kl. 12:06

Du leser nå en kronikk. Den uttrykker innsenderens mening.

Regjeringen har lansert en nasjonal ambisjon: Norge skal bygge 130 000 nye boliger innen 2030. Det haster å få flere boliger ut i markedet. Men det haster like mye å bygge bedre boliger.

Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng inviterte Byarkitekten i Trondheim til oppstart av arbeidet med en ny nasjonal arkitekturstrategi. Målet er å sikre at vi fortetter med kvalitet. For vi bygger ikke bare kvadratmeter for salg – vi bygger hjem og nabolag.

I Trondheim er mange områder ferdig regulert og klare for utbygging, og enda flere kan utvikles videre. Her er det ikke knapphet på tomter som bremser utviklingen. Trondheim er i dag halvparten så tettbygd som Oslo, samtidig som vi scorer høyt på sykepleierindeksen – et uttrykk for at vanlige folk fortsatt kan etablere seg her. Det gir oss en unik mulighet: Vi kan utvikle byen uten det samme presset som i hovedstaden, og vi har tid og plass for å gjøre det riktig.

Nadja Sahbegovic, Byarkitekt i Trondheim. Foto: Terje Svaan

For hva slags by vil vi egentlig ha? Mange boligprosjekter i dag utvikles først og fremst for raske salg, ikke med tanke på gode steder å bo, vokse opp og bli gamle i. Samtidig oppstår mange prosjekter som frimerkeplanlegging – enkeltstående tomter som utvikles uten felles visjon, sambruk og omtanke for hvordan det hele henger sammen. Det er ikke slik man bygger en god by.

På 1990-tallet bygde Nederland over 400 000 boliger gjennom Vinex-programmet: godt planlagte, levende nabolag som har blitt forbilder internasjonalt. Dette var en nasjonal satsing med lokal forankring, og en klar politisk vilje til å gjøre det ordentlig. Det kan vi få til i Norge også – hvis vi tør å satse på kvalitet, ikke bare kvantitet.

Vi har også gode forbilder i egen byhistorie. For hundre år siden, i en tid med boligmangel og sosial nød, klarte vi å kombinere storstilt boligbygging med høy kvalitet i Trondheim. Bydeler som Lademoen, Ila, Voldsminde og Rosenborg ble planlagt med grønne gårdsrom, variasjon, tilhørighet og fellesskapsløsninger. Disse områdene er fremdeles attraktive i dag – nettopp fordi de ble bygget med kvalitet.

Hagebyen på Rosenborg – hva kan vi lære av et 100 år gammelt boligeksperiment?

Den høye boligproduksjonen som venter vil prege byene våre i generasjoner framover.........

© Adresseavisen