menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ADHD: Vi er ikke syke

8 0
13.03.2025

Adjunkt og erfaringskonsulent

Prosjektleder og ADHD-ekspert

De siste ukene har det tatt fyr i ADHD-debatten – igjen. Problemet er at den ekskluderer hovedpersonene.

Publisert: 12. mars 2025 kl. 06:46 Oppdatert: 12. mars 2025 kl. 06:46

Du leser nå en kronikk. Den uttrykker innsenderens mening.

Maren Nikoline Tjærebråten Søhagen Foto: Privat

For å forstå må man snakke med de som lever med diagnosen, og som kjenner på motstanden hver eneste dag. Debatten bør baseres på fakta og sannheter, ikke fordommer og dårlige holdninger.

Da Øystein Pettersen ble spurt om hva han hadde lært av «Team Pølsa», svarte han: «At folk er folk». Han hadde lært at det er mennesker bak diagnosen. Mye tyder på at mange glemmer akkurat det. I mange tilfeller er det å nevne ordet diagnose som å vifte med et rødt flagg. Også i fagmiljøet.

Dette kalles andregjøring: Vi, de funksjonsfriske, mot dem, de funksjonsnedsatte. Har du livet på stell, er det lett å ta det for gitt. Man kan jo bare ta seg sammen.

Dette er en farlig holdning, og det skjer i ADHD-debatten. Det mest skremmende er at barnepsykiater Henriette Sandven får dele feilinformasjon og egne holdninger, uten å møte kritiske spørsmål. Det sier ganske mye om kunnskapsnivået her i landet, dessverre.

Det er få som blir så totalt misforstått som mennesker med ADHD og autisme. Diskrimineringen skjer allerede fra barna er små.

«Pølsa» Pettersen har gjort en solid innsats for å gi mennesker med funksjonsnedsettelser et verdig ansikt. For oss som kjemper for usynlige funksjonsnedsettelser, er det fortsatt noen mil igjen. I ett år har vi jobbet med «Opprop for bedre helsetilbud for og anerkjennelse av mennesker med ADHD, autister og annen nevrodivergens». Det har vært lærerikt, og vi har fått inn mange historier. Det som går igjen oftest er: «Det er ingen hjelp å få».

Nærmere 2000 mennesker har signert til nå. Vi vet at vi har støtte, selv om det virker som vi løper i motbakke. Støyen i det offentlige ordskiftet er det verste. Det kommer fram mange fordommer og utdaterte holdninger. Vi har kjent det lenge på kroppen, men nå skjer det mer åpenlyst enn før. Hvor kommer denne forakten fra?

Alle som har diagnosen, vet at dette ikke er en enkel diagnose som vi får for moro skyld. Det er et evig strev med å bli forstått og trodd. Og jaggu må du kjempe for det samme etter at du får diagnosen også. «Trend-diagnosen» ADHD. Skulle du være så uheldig å være kvinne og autist i tillegg, får du ta til takke med en personlighetsforstyrrelse. Vi vet, for dette har vi opplevd selv.

ADHD er ikke en trend. Det er mennesker som begynner å forstå seg selv, kjenne sine egne behov og uttrykke dem. At........

© Adresseavisen